Дават пенсиите три дни по-рано

Животът

03-06-2014, 07:49

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Няма пари за пенсиите на работилите в Гърция

70 милиона лева дупка в пенсиите

Следващия месец всички пари за старини ще бъдат увеличени с 2,7%

Изплащането на юнските пенсии ще започне 3 дни по-рано, обявиха от НОИ. Причината е, че 7 юни, когато трябва да започне разплащането, е събота. Затова от НОИ са решили да преведат средствата в петък вместо в понеделник, пише Монитор. Така най-възрастните пенсионери и тези, които получават парите си по банков път, ще вземат сумите си по-рано. Разплащането в пощенските станции ще се извършва по предварително изготвен график, като възрастните ще получат парите си до 20 юни.

Следващия месец всички пари за старини ще бъдат увеличени с 2,7%.

Социалната пенсия ще се увеличи от 110 лв. на 113 лв., най-ниската ще бъде 154,50 лв., а средната ще достигне 306 лв. Според Кодекса на труда в началото на тази година трябваше да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии. Това обаче не се случи и така от 1 юли най-високата пенсия у нас ще се вдигне от 770 лв. на 840 лв. В момента заради максималното ограничение на парите за старини 54 228 българи получават по-малко средства от заслуженото.

До края на годината експерти от МТСП трябва да изработят и автоматичен механизъм за увеличение на пенсионната възраст. Идеята е годините за пенсия да се обвържат с продължителността на живота.