Започна фестивалът на любителските театри „Каварна 2014”

Мисия Каварна

03-06-2014, 09:47

Снимка:

Община Каварна

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Националният фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2014”  беше официално открит снощи. Седемнадесетото издание на фестивала ще се проведе от 2 до 8 юни под егидата на кмета на община Каварна – Цонко Цонев. Организатори на събитието са община Каварна, НЧ "Съгласие" - Каварна, със съдействието на Министерство на културата.
Участие в тазгодишното издание на фестивала ще вземат 350 актьори от над 20 самодейни театрални колектива от Етрополе,  Горна Оряховица, Сопот, Елена, Карлово, София, Павликени, Козлодуй, Пловдив, Русе, Лом, Перник, Самоков, Наводари – Румъния и други.
Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: доц. Виолета Гиндева – артист и преподавател - председател и членове: Крум Гергицов – театровед, Филип Трифонов – актьор, Злати Златев – режисьор.
Гости на фестивала са хитовия спектакъл, отличен с "Икар 2014" - „Професия Лъжец" на режисьора Теди Москов и актьорите от Държавен куклен театър – Варна и „Птиците на вълците“ по Христо Бойчев, представен от ТТ „Мелпоарт“ – гр. Нови Пазар.
Специален поздрав за официалното откриване на фестивала отправиха децата от вокална академия „Каварна“ и танцов ансамбъл „Бизоне“. Артистите от НЧ „Съгласие“, съвместно с Николай Урумов изпълниха песента „На сцената“, като идеята на организаторите е да стане химн на фестивала.
Официалната програма продължи с продукцията на Драматичен театрален състав при НЧ „Напредък - 1869” Горна Оряховица - „Албена” по разказа на Йордан Йовков, режисьор Кирил Ангелов. С нея се поставя началото на селекция от спектакли.