Делян Добрев: Очакват ни още наказателни процедури

Търгът за определяне на изпълнител на "Южен поток" беше един фарс, който показа, че държавата е пред разпад, категоричен е бившият енергиен министър

"Препоръките на Европейската комисия в сектор "Енергетика" обобщават всичко, за което ГЕРБ говори в последната една година" - това заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на днешната пресконференция на партията по повод шестте препоръки, които ЕК вчера отправи към България и наказателната процедура на Комисията заради строежа на "Южен поток".

Тези констатации бяха и част от мотивите на ГЕРБ за вота на недоверие към правителството в енергийния сектор, припомни Добрев.

Той изясни и, че процедурата на Европейската комисия срещу страната ни по строежа на газопровода е заради незаконното избиране на фирма изпълнител.

"Това бе фарс, който се случи в края на миналата година. Фарсът продължи в края на миналата седмица - когато същия ден Пламен Орешарски се среща с Барозу, в България се обяви кой е спечелил този фарс. Спечелилият фарса беше ясен още септември миналата година, защото самата спечелила компания се похвали на интернет страницата си, че е спечелила търга в България – три месеца преди този "така наречен търг” - така депутатът от ГЕРБ обобщи обществената процедура по избор на изпълнител на проекта, за която ЕК установи, че е незаконна по ЗОП.

Това, което не е станало ясно при "този фарс", в крайна сметка е била цената на договора за изграждането на "Южен поток". "Обяви се победител, без да има осигурено финансиране, защото от 100% финансиране на проект 30% са собствените средства и те са осигурени от акционерите в проекта, а останалите 70% са привлечено финансиране, което в момента няма”, обясни Делян Добрев.

Бившият енергиен министър е убеден, че това няма да е единствената наказателна процедура за България заради газопровода. Според него проведения "търг" за изпълнител показва ясно, че държавата е пред разпад, защото не е изпълнено нито европейското, нито българското законодателство.