Европейската комисия удари два звучни шамара на правителството

Кабинетът доказа – отлагане на реформи, нищо правене, неспазване на срокове и абсолютна абдикация

В рамките на пет месеца Европейската комисия удари два звучни шамара, макар че и доклада, който имахме през януари и настоящите коментари и препоръки, са написани по европейки и по един интелигентен начин. Тези, които знаем и можем да четем между редовете, знаем какво означава това – една година това правителство доказа – отлагане на реформи, нищо правене, неспазване на срокове и абсолютна абдикация. Това каза по време на пресконференцията бившият министър по регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

„Предстои спирането на ОП „Околна среда”, под риск от загуба на половин милиард по ОП „Регионално развитие”, аналогична е ситуацията с конкурентноспособността, а в земеделието - там мисля, че коментар е излишен, защото нещата са пред тотален срив и загуба на средства”, допълни още тя. По думите й, освен това, ако се погледне плана за действие по механизма за сътрудничество, за това какво се случва в най-критикуваната и най-тежката област, а именно правосъдието – виждаме, че една година нещата са отложени.

„С моя парламентарен въпрос, какво се случва с плана за действие и какво се прави с 5 месеца закъснение имаме план за действие, който отлага отново всички реформи с поне една година. Наказателният кодекс е на трупчета. Какво се случва и с детското правосъдие, една реформа и една тема, която започна в рамките на нашето правителство и за една година, нито една мярка по отношение на това правосъдие – няма нито едно действие, нито една стъпка”, допълни още Павлова.