Повече желаещи за кърски труд в чужбина

Мисия Пловдив

03-06-2014, 15:38

Снимка:

imren9.wordpress.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

10 000 годишно на студентстки бригади в Англия и САЩ

Броят на желаещите да заминат на студентска бригада расте всяка година. Това каза Стефан Попов - мениджър в агенция за организиране на студентски бригади. По думите му, и тази година много български студенти са заминали или ще заминат на бригада, предава Радио Фокус. Според него, най-предпочитаната страна е САЩ, но има известен брой заминаващи във Великобритания, където обаче, бригадата е доста по-различна. Там става дума за селскостопански труд.

„Почти всяка година броят на желаещите расте, защото студентите виждат колко много позитиви се крият в едно такова изживяване'', каза Попов. Според него, интересът към държавите от ЕС не е никак висок, като причина за това най-вероятно е естеството на работа зад океана и емоциите, които може да предостави на студентите животът в Щатите. ''В Америка могат да си изкарат едно наистина страхотно лято, в което да изкарат и добри пари и да научат език. Така че мисля, че американската бригада е по-желана от българските студенти'', каза още Попов.

Около 10 000 души годишно заминават на бригада във Великобритания и в Щатите, като за Америка бройката е около 8 000. Записването за студентска бригада трябва да започне възможно най-рано – през месец октомври или ноември. За заминаването си повече от половината студенти получават финансова подкрепа от своите роднини. Друга част работят докато учат и така покриват своите разходи, а трети се обръщат към банки, с които някои агенции имат партньорски отношения, и теглят кредит с преференциални условия, които се възстановяват с изкараните лятото пари. Според Стефан Попов, вероятността за по-хубава работа в Европейския съюз е много малка, поради причината, че съвсем наскоро имаше ограничение на пазара на труда за българи.

Повечето от студентите, които заминават за Англия или Шотландия се ориентират към селскостопанския труд, във ферми за производство на плодове и зеленчуци. ''Затова обаче, студентите, които имат добър английски и са готови да инвестират малко по-голяма сума за заминаването си избират Съединените щати'', каза още Попов.