МОН и издателите на нож за учебниците

Новините

04-06-2014, 06:16

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Монополът ще осакати децата, връща ни в комунизма, скочиха от "Просвета"

Комисия в просветното министерство най-вероятно ще определя авторските колективи, които да пишат единствения учебник по всеки учебен предмет. Засега идеята на МОН е въпросната комисия да задава изискванията и след това да одобрява резултатите от труда на авторите, сред които може да има учители и университетски преподаватели. Нововъведението обаче ще влезе едва след приемането на новия образователен закон, казаха от просветното министерство. След неговото влизане в сила трябва да бъдат приети и нови държавни образователни изисквания. От МОН заявиха, че един от плюсовете ще бъде поевтиняването на учебниците за основно образование, тъй като ще отпадне надценката, която издателите сега си слагат. Освен тяхната печалба, вероятно ще намалеят и парите, които министерството плаща за авторско право на създателите на учебниците.

Експерти от МОН казаха, че в момента значителна част от цените на учебниците идва от калкулирането на парите за авторски права. Ако ги пишат учители обаче, възможно било авторското право да мине и като дарение. В момента се смята точно колко по-евтини ще станат учебниците, когато се пишат от авторски колектив към МОН, казаха от министерството. Те заявиха, че още не е решено
как ще стои въпросът в гимназиите
Това ще зависи и от окончателното решение в кой клас точно ще се завършва прогимназия - 8-и или 9-и.
В България имаше по един учебник по всеки предмет до 2003 г. По време на управлението на ГЕРБ имаше замисъл дори читанките да бъдат неограничено количество, като учителите избират най-доброто за тях. В момента се чуват доста гласове само за един учебник, защото помагалата, които сега се правят от различните издателства, понякога имат драстични разминавания.
Според издателите на учебници обаче идеята на МОН ще осакати децата. Тяхното мнение се позовава на международни изследвания, според които в държавите, в които изборът на учебници е най-свободен, децата са най-напреднали с материала и обратното - най-лошо е положението там, където няма право на избор. Единствената държава с такава образователна политика в Европейския съюз (ЕС) в момента е Гърция. По мнение на директора в издателство "Просвета" Никола Кицевски ограничаването на броя помагала ще доведе до създаване на монопол, повишаване на цените и понижаване на качеството им. Издателите от "Просвета", "Анубис" и "Булвест 2000" са на мнение, че тази крачка би навредила много на малчуганите, тъй като България е една от страните, в които има много голямата диференциация между децата от различните социални групи. Според тях не може едно дете, което учи английски от 5-годишно и може да пише чете и смята, преди да е станало първолак, да се обучава по един и същи учебник с друго, което прекрачва училищния праг, едва проговорило български. "Зад цялата тази работа се крие безсилието на министерството да направи нов закон за образованието, да въведе съвременни държавни образователни изисквания и да направи нови програми, каквито завари от старото министерство", допълва Кицевски. "Тази стъпка ще ни върне в комунизма", категоричен е директорът на "Просвета".  
Учителите пък по-скоро подкрепят идеята на просветното министерство. За тях по-активното участие на преподаватели в изготвянето на помагалата несъмнено гарантира по-високо качество. 
От финансова гледна точка решението е добро
както за МОН, така и за самите училища, тъй като всяка година децата, завършили даден клас, ще предават учебниците на по-малките от тях и това ще спести доста средства", коментира пред "Стандарт" директорът на 119-о СОУ в София Диян Стаматов. Според него по този начин деца и преподаватели от всички училища в страната ще имат равен достъп до учебното съдържание и няма да се налага да се борят с разминаванията в различните помагала.