Топлофикациите дадоха заден за поскъпването на парното

Новините

04-06-2014, 06:21

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Уплашиха се, че при драстичен скок остават без клиенти

Топлофикациите и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще умуват за по-малко поскъпване на парното за абонатите. Това стана ясно вчера след поредното заседание на регулатора.

 

Председателят на комисията Боян Боев обяви, че на 6 юни ще се разгледат всички възражения и предложения на топлофикациите и ще се излезе с междинен доклад. На 9 юни е предвидена среща на комисарите с шефовете на дружествата. До 30 юни трябва да бъде проведено и

 обществено обсъждане на предложенията

 

Според Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, сега от комисията се опитват да решават обратна задача - поевтиняване на електроенергията чрез намаляване на преференциалната цена за тока, произведен по комбиниран способ от топлофикациите. „Предлага се и увеличение на цената на парното с около и над 10%, което по принцип не се възприема добре от клиентите”, заяви Николаев. Той посочи, че само на акциза за природния газ, който е основно гориво на повечето топлофикации, се пада 3 на сто от увеличението, но за да не бъде още по-висока цената на парното, е пропуснат разходът на топлофикациите за квоти въглеродни емисии, а той не може да се пренебрегне.

 

Николаев добави, че представители на дружествата имат редица предложения, сред които въвеждане на референтна горна граница на цените на топлинната енергия, а не драстично повишение на цената

 

По думите му клиентите на топлофикациите биха понесли поскъпване на парното от 4-5 процента, но не и повече.

 

Представителите на топлофикационните дружества в страната вчера възразиха срещу шоковото според тях повишение на цените на топлинната енергия и орязването на разходите им, предвидено от ДКЕВР от началото на следващия месец. Те недоволстваха и от непризнаването на разходите за балансиране на електрическата енергия и за ремонти, което свива възвръщаемостта на инвестициите до 4% и по този начин топлофикациите се затрудняват да се разплащат с доставчиците на гориво.

 

Според Илия Николаев през миналата година за първи път над половината дружества са били на печалба. „Става обаче въпрос за ниски нива, нямащи практическа стойност и недаващи възможност да се правят инвестиции за повишаване на ефективността”, поясни той.

 

„Многократно сме предлагали да бъде обявена нулева година, в която комисията може да реши да намали добавките за тока от когенерациите с 10 лв. на мегаватчас, което веднага ще свали цената му с около 3,8 ст. за киловатчас за битовите потребители”, каза Тодор Николов, изпълнителен директор на "Далкия Варна". „Така ще се избегне и шоковото поскъпване на парното за абонатите и то може да бъде с около 5 лв. на мегаватчас и ще е по-приемливо”, смята той. „Сега се предлага нарастване на цените, достигащо 19%, което е убийствено”, добави Николов.