Пловдивчани за медиен плурализъм

Мисия Пловдив

04-06-2014, 07:57

Снимка:

aspekti.info, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Среща-дискусия в ПУ

Днес в зала „КОМПАС“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се проведе среща-дискусия на тема „Европейска пряка демокрация в действие – гражданска инициатива за медиен плурализъм“, организиран от гражданската платформа за дебати MOVEBG в лицето на Саша Безуханова, организацията „Европейски алтернативи“ с представител д-р Росен Димов и д-р Христо Христев – кореняк пловдивчанин, преподавател по Право на ЕС в Софийски университет.

Националната обиколка, стартираща от Пловдив с днешното събитие, има амбицията да срещне и провокира дискусия между експерти и журналисти за свободата на масмедиите и възможностите тя да се подобри с инструментите на пряката демокрация. На срещата беше обсъдено моментното положение на четвъртата власт и възможностите на гражданските формати да влияят върху процесите на развитие на държавите в ЕС. Д-р Росен Димов коментира, че стремежът на тези шест посещения е да се обменят добри практики и критики от представителите на медии, експерти, граждански активисти и засегнати страни. Голямата цел е всички предложения да бъдат обработени и въведени като проектопредложение за законодателство на европейско ниво. Саша Безуханова допълни, че темата за медийния плурализъм не засяга само експертите и работещите в медиите, а всеки гражданин, който, чрез информационния поток, прави избор за живота си, независимо дали е политически, социален или личен. 
Европейска гражданска инициатива е инструмент за пряка демокрация в ЕС, който дава възможност на гражданите да отправят законодателни предложения до европейските институции, ако съберат 1 млн. подписа в минимум 7 страни от Съюза. Всяка страна има квота от минимум подписи за валидност, като за България това са 13 500. В Пловдив се разписаха представители на пловдивския културен елит като Веселина Сариева - председател на фондация „Отворени изкуства", която организира редица фестивали под тепетата, студенти и представители на други сдружения и организации. Турнето продължава в Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. За повече информация и да подкрепите инициативата: www.mediainitiative.eu/bg.