Украинци сбъдват US мечтата в Добрич

Животът

04-06-2014, 08:11

Снимка:

Стандарт

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Братята Дудник кроят планове за първия милион в Силициевата долина

Игор и Владислав Дудник са двама братя от Полтава, които вече 2 г. живеят в Добрич, тъй като са студенти във Висше училище Международен колеж. Днес момчетата подготвят документи, защото им предстои буквално след седмица-две да поемат към осъществяване на мечтата си - да станат милионери, пише в. "Стандарт".

Братя Дудник печелят конкурс в IT сектора на американска фирма, която ги кани да работят една година в САЩ. Двамата студенти, оказва се, са доста предприемчиви и находчиви. Още с идването си в България създават своя фирма в IT сектора, която се казва "VI-Progress Ltd". "Аз уча международно управление и бизнес", а брат ми Игор - бизнес информационни системи. Двамата се допълваме. Дейността на фирмата ни е разработка на приложения за мобилни устройства и изработка на сайтове и такива неща", разказва по-големият от двамата Дудник - Владислав, който е на 20 г.
Игор, който е с година по-малък от Влад, добавя, че тепърва предстои разширяване на бизнеса им на ново ниво. Във фирмата си двамата имат петима служители, като споделят, че двама от работещите са българи - юридическият консултант Владимир Душев, който е и техен колега в колежа, както и счетоводителят Милена. "Другите са наши приятели от Украйна, които работят за нас дистанционно, тъй като това е напълно възможно в сферата на информационните технологии", разказват още братята.

Според изпълнената задача, колежаните плащат на наетите си разработчици между 10 и $15 на час. "Клиентите ни са предимно малки фирми от Великобритания, като средномесечно оборотът ни е 700-900 евро", разкрива още детайли от бизнеса Владислав. Сърфирайки в мрежата, случайно попадат на конкурс, обявен от американската компания "Unimundotv" и Игор се заема да изготви проекта, не без помощта на брат си. Двамата Дудник изпращат своята идея и резултатът е, че техният проект е одобрен. С тази новина идва и другата - покана една година да работят в един от филиалите на компанията, като ще им бъдат платени за това 20% от печалбата на американската фирма, която им дава и 15% от акциите си. 

Момчетата ходят веднъж до Маями, Флорида, а сега вече подготвят документите за едногодишната си визита, като този път са избрали да работят в Калифорния, казва Владислав. Компанията ги ангажира по подобряването на функционалната си система и платформа, за което ще се потруди Игор, както и по разширяването на маркетинга и засилване на рекламата с привличане на инвеститори, за което пък ще се погрижи Владислав. "В края на лятото, началото на есента, тази фирма, в която ще работим, предстои да подпише договори с две от големите кинокомпании - "Юнивърсъл" и "Уорнър брадърс", разкриват още момчетата.

"Ще се върнем в България, за да завършим образованието си, заричат се обаче братята и са категорични, че след 1 г. това ще е първата им задача. "Като бъдем в САЩ, ще можем да помислим и за магистратурата - каква да е тя и къде", допълва Владислав.

Да учат в България, ги насочват родителите им, които имат в родната им Полтава в Украйна свой център, чиято дейност е именно предлагане на обучение в чужбина. "Радваме се, че послушахме родителите си и дойдохме тук. Добрич много ни харесва. Той е подобен на родния ни град Полтава. Не много голям, тих и спокоен. За вече две години тук разбираме български език и дори с доста грешки можем да водим елементарни разговори. Хората са много приятни тук. В колежа също много ни помагат - както за фирмата ни, така и по всички други въпроси. Образованието тук е много добро, докато у нас в Украйна не е така. В образованието има голяма корупция. Там вземаш изпит само като платиш", разказва Владислав, който като по-голям от двамата е и основният говорител.

Момчетата признават, че разчитат на състудентките си да помагат в почистването на стаята в общежитието. Освен родния украински, братята говорят свободно руски и английски език и добавят, че на прилично ниво владеят и немски език.

Момчетата не харесват всичко, което се случва в Украйна. "Това е недопустимо да загиват хора. Бих искал страната ни да е част от Европейския съюз, защото може да се пътува без визи, което за млади хора е много добре. Същевременно обаче Украйна не бива да се отделя от Русия. Русия, Украйна, Беларус - това са братски народи, а и не на последно място, Москва ни дава газ", казва Владислав. Момчетата очакват времето да покаже какъв курс на политика ще поеме новоизбраният президент, като искрено се надяват, че разумът у политиците ще надделее.

Иначе братя Дудник не се отличават по нищо от младите хора. "Обичаме да сърфираме в мрежата, да се срещаме с приятели. Имаме много тук в Добрич и често се събираме, понякога на чаша вино - българското е прекрасно", казва Владислав. Въпреки работата, братята намират време и за забавления, като Игор играе в колежанския отбор по футбол "Интер".

От българската кухня харесват кебапчета, пилешка супа и сирене. "Млечните продукти всички са много вкусни, особено сиренето. Ние в Украйна нямаме такова. Често ходим да се храним в едно заведение в комплекс "Старият Добрич". Там готвят по домашному и всичко е много вкусно", казва Влад. Игор допълва, че са успели да пообиколят малко страната и са разглеждали всички черноморски курорти - от Балчик до Слънчев бряг. Братя Дудник смятат, че София е красив и европейски град, като не пропускат да отбележат, че и морската ни столица Варна също е много хубава. Засега не мислят да се връщат у дома, като се застраховат: "Зависи какъв курс ще поеме родината ни".