93-годишен ветеран пак ще скача с парашут над Нормандия

Животът

04-06-2014, 08:23

Снимка:

БГНЕС

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Американският ветеран – 93-годишният Джим Мартин от Охайо, който се е сражавал в Нормандия в състава на 101-ва въздушнодесантна дивизия, смята да скочи с парашут над същия район, където той се приземил точно преди 70 години. Това сподели самият той пред телевизия Си Би Ес, цитиран от БГНЕС.

 Мартин е бил един от първите американски войници, които са влезли в ожесточените боеве в Нормандия. Това е станало няколко часа преди десанта на основните съюзническите сили.

 "Искахме бързо да се измъкнем от самолета, тъй като стреляха по него", припомня си ветеранът. Той никога няма да забрави как по приземяващите се парашутисти от земята е бил открит масиран огън.

 Задачата на американските парашутисти е била, след като стъпят на земята, да се укрепят в зоната и да отрежат пътя за подкрепления на немците. Операцията , която трябвало да бъде завършена за три дни, продължила един месец.

 След Нормандия Мартин воюва в Холандия, където бил ранен, а след това в Белгия, и накрая в Германия. Войната приключила за него в Берхтесгаден , където тогава се намирала резиденцията на Хитлер.

 Сега Мартин с гордост говори за намерението си да повтори бойния си път и да кацне тази седмица в Нормандия, скачайки с парашут . "Обикновено не се стремя към записването на някакъв рекорд или нещо подобно, но това би ми донесло огромно удовлетворение", казва Мартин.