Дали ЕК ще се окаже "препъникамък" за управляващите?

90 милиона евро са замразените средства по ОП "Регионално развитие"

Всяко едно нарушение, което се констатира, е неприятно от държавата- членка, защото това води до временно спиране на плащанията по две мерки - "Интегрирано устойчиво градско развитие" и "Устойчиво развитие на туризма", каза в интервю за БНР Деница Караджова, председател на парламентарната комисия за контрол на еврофондовете по повод спирането на плащания по ОП "Регионално развитие".

Информацията, която аз имам, посочи тя, е, че става дума за две искания за междинни плащания на стойност около 90 милиона евро. Това е делът на европейското финансиране. Това касае няколко проекта, най-големият е свързан с интегрирания градски транспорт на Бургас. Има проект на община Асеновград, имаме проблемен проект с Университета за архитектура, строителство и геодезия, Националната служба за противопожарна безопасност и защита на населението, каза Караджова.

Председателят на парламентарната комисия за контрол на еврофондовете посочи: По-същественото е, че отново се идентифицират проблеми с обществените поръчки. Най-много са засегнати ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие".

Емил Савов, заместник- изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, призна, че не е изненадан от решението на ЕК.
Надявам се, че по-бързо тези неща ще се изчистят. Общестевните поръчки са необходимо зло. Може би една от любимите теми на законодателите са промени в Закона за общестевните поръчки.