Напрежението ескалира! Здравният министър мобилизира контрите

Лекарите посрещат временния началник на "Спешна помощ" с оставки и жива верига

Екипите на Центъра за спешна медицинска помощ – София напразно чакаха днес до обяд новия временен директор Александър Златанов с идеята жива верига от медици и шофьори да му попречи да иде на работа. Той обаче така и не се появи, тъй като документите му все още не са официално оформени. Около 150 души от центъра са подали оставки и предизвестието им изтича на края на юни, а голяма част от екипите, които не са на смяна, протестират целодневно. Исканията са досегашният директор д-р Георги Гелев да остане на поста, медиците да получат увеличение на заплатите и да има реформа, която да им гарантира сигурност в работата. Към протеста се присъединиха техни колеги от останалите спешни центрове в България, пише Капитал.

В същото време здравният министър Таня Андреева дефилира по телевизиите, за да обяснява какво е направила за една година в "Спешна помощ", тъй като осигуряването на животоспасяващите услуги е ангажимент на държавата. Това е причината екипите на линейките да получават заплатите си директно от здравното министерство и да са своеобразни държавни служители. Вчера протестиращите имаха среща със здравния министър.

Натискът за промени в медицинската служба се засили миналата седмица след поредния случай на закъсняла линейка, която стана причина за нелепата смърт на 40-годишна жена в София. Първоначалната реакция на здравното ведомство беше заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков (ДПС) да обяви, че директорът на Спешна помощ – София ще бъде уволнен.Според зам.-министъра ако и при следващия директор има смъртен случай – той също ще бъде уволнен. Здравният министър се намеси в случващото се едва след като се заговори за промени в правителството, а слуховете сочат Таня Андреева като почти сигурен кандидат за отстраняване.

От думите на Андреева излиза, че директорът на софийската спешна помощ е виновен за лошата координация между операторите на спешния телефон 112 и линейките, за това, че персоналът получава ниски заплати, че има незаети щатове и за липсата на пари и реформи. През миналата седмица беше представен и откъс от одитна проверка, която обвинява директора на "Спешна помощ" във всичко това. След това Андреева съобщи, че отделни лекари получавали 3000 лв. заплата, а след като те показаха фишовете със заплатите си – се извини за грешката.

Рано тази сутрин в студиото на bVT здравният министър пък обяви, че има истерична реакцията срещу уволнението на д-р Гелев и временната му замяна с д-р Златанов, който досега оглавяваше Регионалната здравна инспекция (бившето ХЕИ) в София-област.

"Реалното състояние на столичната Спешна помощ ще се разбере, когато там влезе човек, който представя информацията обективно с документи, а не всеки ден в Министерство на здравеопазването да идват различни справки", коментира Андреева, която продължи да намеква за злоупотреби в центъра, но без да изпада в конкретика. По думите й спешните медици в София искат само вдигане на заплатите и запазване на директора, а Асоциацията на работещите в "Спешна помощ" единствена предлагала конкретни мерки за преодоляване на проблемите. В асоциацията членуват всички работещи в бързата помощ, но министерството е структурата, което трябва да организира услугата. На практика медиците са изложили за пореден път проблемите и възможностите за решаването им.

"Казахме й, че трябват незабавни нормативни промени, с които да се определи кой е спешен пациент и при кого трябва да се праща линейка. Научното дружество по спешна медицина ни каза да направим тези алгоритми. Другото, което поискахме, е да се уреди статутът на спешния медик, а освен това, след като парамедиците ги няма в нормативната уредба, да се изясни как ще си упражняват дейността. Освен това навсякъде по света те работят по алгоритми. Попитахме какво ще се направи за специализацията на спешните медици – ВАС отмени преференцията, извоювана от предишния министър, с която им се позволяваше да запишат специалност по желание. Питахме за телефон 112, казаха ни, че разговарят с МВР. Попитахме дали е възможно да се въведат паник-бутони при нападения, казаха, че говорят с МВР", обобщи д-р Десислава Кателиева, председател на сдружението на спешните медици.

Тя допълни, че след разговора с министър Андреева е постигната договореност да се изпратят предложения и към края на юни да се събере група в здравното министерство, в която спешни медици, научното дружество по спешна медицина, както и общопрактикуващите лекари да въведат критериите за спешен случай, за да може спешната помощ да бъде наистина спешна, а не да се занимава със случаи за личен лекар или неотложно отделение.

Здравният министър обещала да преразгледа начина на заплащане в спешните центрове и да разговаря по въпроса с финансовия министър Петър Чобанов. Тя обявила, че ако в края на юни има излишък, ще се увеличат заплатите на спешните медици, иначе те ще нараснат с 20% от следващата година.