Звънят по телефона за неплатени данъци

Парите

04-06-2014, 16:19

Снимка:

архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

НАП напомня, 55 000 декларации са внесени при данъчните

Близо 580 физически лица от област Пловдив, които не са платили декларираните от тях данъци за довнасяне по годишните декларации за облагане на доходите си, са получили напомнящо обаждане от НАП в последните 30 дни, съобщават от териториалната дирекция на приходната агенция.

Срокът за внасяне на дължимия подоходен данък изтече на 30 април. Припомням, че в НАП Пловдив бяха подадени общо 55 000 годишни данъчни декларации за получени доходи през миналата година.

Опитът на Агенцията доказва, че телефонния контакт е ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да покрият дълговете си към бюджета. Данните от предишни подобни кампании сочат, че след телефонен разговор над 70% от длъжниците внасят задълженията си в уговорения срок.

От НАП предупреждават, че невнасянето на дължимия данък върху доходите в 14 дневен срок след позвъняването води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Един от най-често използваните способи за събиране на неплатен данък върху доходите е налагането на запор върху заплатата на длъжника.

Ако обаче в двуседмичния срок след позвъняването постъпи плащане или длъжникът даде обезпечение, към запор няма да се пристъпва, гарантират от НАП.

До края на година ще се проведат общо 17 информационни телефонни кампании. Целта им ще бъде да стимулират доброволното изпълнение на просрочени задължения на общо 64 000 физически и юридически лица от всички териториални дирекции на НАП.