"Атака" и НФСБ разпратиха искания за касиране на евровота

Новините

04-06-2014, 16:39

Снимка:

n/a

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Конституционният съд единствен може да отмени резултатите от национални избори.

Двете най-големи националистически формации "Атака" и Национален фронт за спасение на България (НФСБ) в един и същи ден започнаха да пращат писма до институциите с искане за касиране на изборите за Европейски парламент, написа mediapool. Причината е, че те няма как да се обърнат директно към Конституционния съд, защото не могат да съберат необходимите 45 депутатски подписа за сезирането на КС. Конституционният съд единствен може да отмени резултатите от национални избори.

"Атака" има 23-ма депутата в Народното събрание. Мисията им да съберат още толкова депутати от други парламентарни групи е почти невъзможна. НФСБ не са представени в парламента. Поради това и двете партии са се обърнали към институции, които имат право да сезират Конституционния съд.
"Атака" пише само до главния прокурор Сотир Цацаров с искане той да оспори изборните резултати пред КС. Писмото е подписано от кандидатите за евродепутати Магдалена Ташева, Павел Шопов и Явор Нотев.

Според "Атака" е "установено безспорно, че е налице масово купуване гласовете на избирателите". Гражданите обаче не са останали с такива впечатления от съобщенията на прокуратурата, която разследва тези случаи. Точно преди избухването на аферата с контролирания миньорски вот в Бобов дол, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че през тази година изборните нарушения са по-малко.

"Въпреки многобройните доказателства за това закононарушение (купуване на гласове), компетентните държавни органи не взеха своевременно мерки", посочват от "Атака". Преди седмица Десислав Чуколов посочи, че основната партия, което е "купувала" гласове е "България без цензура" на Николай Бареков. В емоционално слово, изпъстрено с много обиди, Чуколов обяви кулоарите на парламента, че Бареков е платил 50 милиона лева за тези избори. Няколко минути по-късно от парламентарната трибуна той смали сумата до 30 милиона лева.

"Атака" се оплаква в прокуратурата, че е имало и много пари с неясен произход, които са вкарани в употреба по време на изборите. "Това събужда сериозни съмнения кои финансови кръгове са осигурили тези средства както за провеждането на изборната кампания, така и при масовото купуване на гласове при упражняване правото на вот", се казва още в съобщението на "Атака".

До медиите не бяха спуснати конкретни примери, но "Атака" смята, че с неясните капитали изборите са манупирани. "За членове на Европейския парламент са избрани кандидати, които не представляват българския народ, а определени икономически кръгове", смятат от "Атака", които откриха предизборната си кампания от Москва. Въпреки писмото до главния прокурор националистите съобщават, че ще се опитат да съберат и необходимите 45 депутатски подписа.

На свой ред НФСБ е изпратила жалби да всички възможни институции, които могат да сезират Конституционния съд, без Народното събрание. Партията настоява, че изборите трябва да бъдат касирани, защото са били направени поправки в Изборния кодекс по-малко от месец преди изборите

"Основанията за искане на касиране на изборите са свързани с нарушения на Конституцията на България, Изборния кодекс и Венецианската конвенция (най-вероятно партията има предвид Венецианската комисия, защото Венецианска конвенция няма - бел.ред.). Последната изисква да няма промяна в Избирателния кодекс по-малко от една година преди изборите", се казва в съобщението на НФСБ.

Националистите, които спечелиха повече гласовете от "Атака", настояват, че изборите трябва да бъдат касирани заради контролирания вот в Бобов дол, както и заради сигналите за купуване на гласове в село Бутан, община Козлодуй, село Брестовец и "на много други места". За купуване на гласове те обвиняват ДПС и БСП.