Как да победим летните вируси?

Рецепти срещу диария и повръщане

Със затопляне на времето плъзват и летните вируси. Най-често се появяват стомашно-чревните болести, причинени от вирусни ентероколити, казват лекари. Около 90% от всички случаи на летни чревни инфекции се дължат на този тип вируси. По-рядко се борим с дизентерията и салмонелозата.

Ентеровирусите обикновено предизвикват разстройство и повръщане, понякога съпроводено с температура. Пациенти са предимно малки деца с чревни инфекции.

Eнтеровирусите са повече от 100 вида, изключително прилепчиви, изменчиви и с най-голямата позната в природата устойчивост. Вирусът попада в организма през устата, размножава се в тънките черва, а понякога прониква и в кръвта. Тогава може да причини сериозни усложнения - небактериален менингит и миокардит. 20% от диабета при младите хора е причинен от вируса.

При 80% от заразените инфекцията протича без никакви симптоми, което помага за разпространението на вируса.

Вирусите на стомашно-чревните разстройства виреят по-добре при по-високи температури. През лятото, поради обилното потене намалява киселинността на стомашния сок. Именно той унищожава много от вирусите и бактериите, които попадат в организма.

Както при всички заболявания самолечението не е препоръчително. В повечето случаи, обаче, се лекуват симптомите - например температура и диария. За съжаление, веднъж попаднал в организма вирусът не може да се контролира и няма надеждно средство за предотвратяване на усложненията.

Основната превенция е хигиената – личната и обществената. Задължително е да си мием ръцете, и да избягваме консумация на храна от нерагламентирани източници – особено от такива на улицата или на плажа, които нямат условия за миене на ръцете и хладилно съхранение на продуктите.

Препоръчително е още в началото да се приемат големи дози витамин С, поне грам и половина – два, както и хранителни добавки с растения с имунен ефект като ехинацея. За спиране на разстройството помага чай от дренки, боровинки, салвия (билка, известна като градински чай), невен, жълт кантарион, мащерка. Много ефективна е клеевата тинктура – спиртен извлек от прополис. Има я в аптеките, три – четири пъти дневно по 15 – 20 капки на гладно. Клеевата тинктура има противовъзпалително и противомикробно действие, а и успокоява болката.