Автентични ястия ще се конкурират в Празника на гърнетата

Животът

05-06-2014, 09:38

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Кулинарният фестивал на Добруджа - Зимница 2014

Най–атрактивното кулинарно събитие в региона ще се проведе за шести пореден път на 14 юни, а специален гост –  народната певица Ваня Вълкова с добричкия оркестър Лира.

Живите кулинарни срещи за пореден път ще съберат много гости и участници в малкото село Зимница от община Крушари, където ще бъде представена изложба на домашни ястия от цяла Добруджа, сръчно и с майсторлък приготвени от жените в добруджанския край и поднесени на конкурсната трапеза в автентични съдове. В часовете за дегустация и размяна на рецепти от старата добруджанска кухня, всеки участник може да сподели впечатления от номинираните гозби и да опита от всички ястия на трапезата.

Специално жури от трима кулинарни критици ще оценява вкусните блюда по време на традиционния конкурс за автентични ястия.

Богата фолклорна програма от песни, народни танци и жива музика ще подгрява   настроението през целия ден, а пазарът на частни производители ще предложи натурални продукти и храни от региона.

Деца от училищата в община Крушари ще станат част от големия празник като представят свои творби, изработени през учебната година - предмети, свързани с украсата, празниците и обичаите.

В края на деня желаещите ще могат да се включат в пешеходен туристически маршрут в  района на Суха река, да се насладят на ефектните панорамни гледки, да се потопят в тайнствената атмосферата на праисторически пещери и да научат интересни факти за този малко известен край, но богат с уникални природни обекти, впечатляващи пейзажи и живи традиции.

Всеки, който желае да се включи в надпреварата за първото място в кулинарния конкурс задължително трябва да се представи с домашно ястие по избор от следните категории: основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка. В зависимост от спецификата на приготовление блюдата задължително трябва да бъдат поднесени в глинено гърне, тава или чувен, което се оценява от журито.

 Участниците от Добруджа се състезават в раздел „Стара кухня от Добруджа”, а тези, които не живеят в региона се оценяват от журито в раздел „Гостите на Добруджа”.

 Атрактивни награди ще зарадват участниците и гостите на най–големия кулинарен фестивал в Добруджа Празник на гърнетата 2014: нощувка за двама в хотелски комплекс на брега на морето, нощувка за двама в старинен хотелски комплекс, вечеря за двама в известен добрички ресторант, три двойни билети за посещение на Регионален исторически музей - Добрич, три двойни билети за посещение на Историческия музей и Етнографската къща в Балчик, пъстри цветя за цветната градинка, уникати от ръчно ковано желязо, оригинални картини за домашния интериор, глинени съдове за готвене, туристически справочници с полезна информация, вкусни

 добруджански погачи, бъклици с добруджански плодов дестилат, фланелки, стоки за дома и бита, сувенири и много други изненади.