Летен фестивал „Августа Траяна“ започва в Стара Загора

Откриването ще е с операта „Дидона и Еней“

Първото издание на Летен музикален фестивал „Августа Траяна“ започва на Античния форум в Стара Загора на 18 юни. Откриването е с операта „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел, режисьор Петко Бонев, диригент Красимир Къшев. Античният сюжет намира своята естествена сцена на
обновения по европейски проект римски форум Августа Траяна в града.

Летен музикален фестивал „Августа Траяна“ събира в едно от най-красивите места в сърцето на града музика, гласове, древност, настояще и бъдеще. Надяваме се, че още с първото издание на фестивала ще дадем едно добро и силно начало и той всяка година ще се обогатява още и още, заяви Петко Бонев, директор на Държавна опера-Стара Загора.

Със съдействието на Община Стара Загора в общо 9 вечери Държавна опера-Стара Загора ще представи 5 оперни спектакли и 1 гала-концерт по случай приключването на творческия сезон 2013/2014 г.

От заглавията на оперите 4 са премиери и представят класически образци от ренесансовата и бароковата музика на Клаудио Монтеверди /1567-1643/, Хенри Пърсел /1659-1695/, Георг Фридрих Хендел /1685-1759/ и Волфганг Амадеус Моцарт /1756-1791/.

На 25 и 27 юни от 21,00 ч. на форума ще се представи първата премиера – „Ацис и Галатея“ от Георг Фридрих Хендел /Волфганг Амадеус Моцарт. Режисьор е Петко Бонев, диригент Красимир Къшев. Според редица експерти това музикално произведение е най-добрата пасторална опера, която някога е композирана. Създадена е, за да забавлява аристократите с простотата на селския живот и има весели остроумни реплики и известна доза пародия.

На 10 и 11 юли отново от 21,00 ч. е втората премиера на кратките опери „Битката на Танкред и Клоринда“ и „Балът на неблагодарните жени“ – и двете от Клаудио Монтеверди, с режисьор Петко Бонев и диригент Здравко Лазаров. Музикалното произведение „Битката на Танкред и
Клоринда“ е определяно като драматична кантата, която може да бъде поставена на сцена. Според поета Отавио Ринучини, „Балът на неблагодарните жени” е замислен първоначално като „полудраматичен балет“.

С голям гала-концерт под диригентството на Стефан Линев, режисьор Петко Бонев, на Античния форум Държавна опера – Стара Загора ще закрие творческия сезон 2013/2014 г.

На 3 септември, отново на Античния форум, музикалният фестивал продължава с представянето на операта „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел.

На 9 и 10 септември са първата и втора премиери на операта „Аполон и Хиацинт“ от Волфганг Амадеус Моцарт. Режисьор е Петко Бонев, диригент Стефан Линев. Моцарт, едва на 11 години, създава първата си опера „Аполон и Хиацинт“, на чиято премиера е възторжено приветстван и публиката до късно не го пуска да си отиде.

При лошо време спектаклите ще бъдат на сцената или във фоайето на Държавна опера-Стара Загора.