Съдът отмени заповедта на кмета за отнемането на спортните зали на ОДК

Мисия Пловдив

05-06-2014, 11:40

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

1000 деца спортуват в залите, каза директорът на Комплекса

Административният съд в Пловдив отмени заповедта на кмета Иван Тотев, с която той  поиска да бъдат отнети три спортни зали на Общински детски комплекс. Градоначалникът разпореди да бъдат отписани от активите на ОДК  имотите на бул. „Дунав“,  бул. „Христо Ботев“ – до Младежкия хълм и ул. „Кичево“ със своя заповед от 13 декември 2013 г. и с мотив, че е отпаднала необходимостта за ползването им. Последваха проверки от страна на общината, както за това доколко са запълнени извъучилищните групи на ОДК, така и за финансовото състояние на звеното.  Директорът на ОДК Атанас Куртенков обжалва заповедта на кмета.

Със свое решение от 3 юни  магистратите постановиха, че административният акт на кмета е незаконосъобразен, тъй като не е установено по никакъв начин да е отпаднала необходимостта за ползване на залите от страна на ОДК. Напротив, интересът към формите  на извънучилищното звено е изключително голям, посочва доклад на общината, цитиран от съда. Това, от една страна е в пълно противоречие с предложението спортното направление да се изключи от структурата на ОДК. От друга – спортът е включен в предмета на дейност на извънучилищното звено, което е изрично посочено в заповед на министъра на образованието и това изключва възможността административният орган, в случая общината  да промени предмета на дейност на ОДК, става ясно от решението на Административния съд.  То подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.

„И в момента в трите обекта на Общински детски комплекс тренират близо 1000 деца,  които се занимават с художествена гимнастика, волейбол, баскетбол, спортна гимнастика и още колективни спортове.“, заяви директорът на ОДК Атанас Куртенков.