Туроператори прогнозират международен скандал, заради превозвачи

Фирмите отказват да плащат такси за да посрещат туристите на летището, ще ги оставят на пътя

Луди такси от по 6 хиляди лева се налага да плащат фирмите превозващи туристи от и до летището, заради завишените от концесионера цени за карти за сезона. Днес на среща с областния управител на Бургас - Павел Маринов те изразиха съмнения, че не се ли промени ситуацията транспротни фирми и туроператори ще са принудени да оставят гостите на България извън зоната на аеропорта.

За тях е спешно да бъде немерен вариант за решаване на проблема с концесионера на инфраструктурата, защото оставянето на туристи на пътя може да се превърне дори в международен скандал.

От 80 лв. такса за сезон миналата година, сега тя е скочила на 400 лв. само за едно превозно средство, а част от фирмите разполагат с по 6 и повече автобуси за туристите. Това е причината представители на компаниите да излязат на бунт тази сутрин. Според тях концесионери на другите паркинги на летища в страната не искат подобна такса, а в Бургас тя расте.

Според Павел Маринов обаче проблемът може да се реши само при предложение до фирмата - концесионер да промени методиката на ценообразуване, но държавата не може да влияе пряко на решението на фирмата.

"На 29 май сме поели ангажимент и с писмо до Министерството на транспорта сме поискали промяна на схемата за определяне на таксите за превозвачите. Писмо от министъра е получено веднага. В него се казва, че не е позволено концесионерът да злоупотребява с господстващо положение“, обясни пред туроператори и превозвачи Павел Маринов.

Той цитира информация, че до момента има издадени 41 карти за престой, от общо 150. До моменат областна управа и превозвачи три пъти са се събирали по темата.