Туризмът се възражда!

Мисия Пловдив

05-06-2014, 16:36

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

15% ръст от приходи в Пловдив е отбелязан само за година

Виа Диагоналис е един от най-древните културни коридори, свързващи Рим с Константинопол. Пловдив, най-старият жив град в Европа, е мястото, откъдето започва това изключително пътешествие. "По пътищата на цивилизацията" прави възможно това пътуване.

Община Пловдив, община Асеновград и община Родопи обединиха сили, за да може проектът не само да очарова Европа, но и да отбележи изключителни резултати.

Работихме много по него, похвали се зам.-кметът по култура Стефан Стоянов. Рекламната кампания бе масирана, участвахме в големи туристически борси, появиха се и публикации в големи специализирани издания. Видеоматериалите към него са дублирани на 10 езика, посочи той.

В следствие на това приходите от туризъм в Пловдив са скочили с 15% в сравнение с миналата година по същото време. Посрещнали сме и с 10% повече туристи. Ръстът надхвърля общия ръст на страната, посочи не без гордост Стоянов. Целта е Пловдив и регионът да се наложат като желана дестинация за културен туризъм, за което тепърва ще се влагат още усилия, обеща той.

Проектът "По пътищата на цивилизащията" съвпадна със социализирането на една от емблемите на Асеновград – Асеновата крепост. Символът на града е успял да възроди своята популярност до такава степен, че е отбелязъл уникален ръст на посещаемост. За времето от юни 2013 година, когато обектът влиза в експлоатация в новия си вид, до юни 2014 година е отчетен 250% ръст на приходите.

Маршрутите включват в себе си най-емблематичните пловдивски възрожденски къщи, музеи, храмове, Античния театър и Римския стадион, Асеновата крепост, Бачковския манастир, Музея на авиацията, Беланташ. И още... редица църкви и манастири от Пловдив и региона.

Съкратените маршрути пък са идеални за уикенд туризъм, като и за привличане на черноморските туристи, които стигат да Пловдив за отрицателно време по магистрата.