Росица Янакиева призова за по-висока избирателна активност на предсрочните избори

Основните политически играчи най-накрая започнаха да осъзнават важността на приоритетите, които АБВ повтаря от месеци, смята кметът на Перник

Приоритетите на АБВ вече личат в платформите на основните политически партии у нас. На такова мнение е кметът на Перник и кандидат за евродепутат от листата на коалицията Росица Янакиева.

"Голяма част от основните политически играчи в България започват да повтарят тезите на АБВ", заяви тя в ефира на Радио К2.

За пример Янакиева даде приоритети като неотложните реформи в сферата на образованието и здравеопазването. "Реализирането на призивите за единение по няколко национални приоритета като реформата в образователната и социална системи, които Алтернатива за българско възраждане отправя от месеци, е единственият гарант за бъдещото развитие и просперитет на страната. Това все повече се осъзнава от представители на други политически формации", изтъкна градоначалникът.

Според нея необходимостта от предсрочни избори е била явна отдавна. Янакиева прогнозира, че те могат да донесат на страната бъдещо стабилно коалиционно управление. По думите й обаче то трябва да бъде регламентирано с ясно подписано политическо споразумение между управляващите партии.

Принципите на демократичност при бъдещото управление на държавата, според Росица Янакиева, могат да бъдат гарантирани и от една висока избирателна активност. Според нея партиите трябва да осъзнаят, че не могат да бъдат легитимирани във властта с гласовете на 30-40% от избирателите, а тези, които не отиват да гласуват, трябва да са наясно, че няма срещу какво да протестират, тъй като с неявяването си пред урната са решили да подкрепят статуквото.