Йорданка Фандъкова си поиска лекарите от здравната министърка

Основният проблем на Столичната "Спешна помощ" идва от недоброто заплащане на медиците, подчерта софийският кмет

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова поиска днес от министъра на здравеопазването Таня Андреева да осигури необходимите 40 лекарски екипи за нормалното функциониране на "Спешна помощ" в града.

Днес двете се срещнаха, за да обсъдят тревожната ситуация със Столичната "Спешна помощ". Софийският градоначалник изрази своето безпокойство от състоянието на структурата, като изтъкна, че основният проблем е липсата на лекарски екипи е следствие от недоброто заплащане на медиците.

В срещата участвуваха зам. министърът Бойко Пенков и зам. кметът ген. Стоян Тонев. 4 лекарски екипа от общинските болници ще бъдат командировани за 45 дни в Центъра за спешна помощ, за да подпомогнат дейността, посочи Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет информира здравния министър, че Столичната община е ремонтирала и предоставила пет помещения в райони на София за създаване на изнесени центрове на Спешната помощ. Към момента само две от тях - в Кремиковци и Нови Искър - се използват. На територията на града работят дежурни кабинети, които предоставят неотложна помощ както в общинските болници, така също в 21 диагностично-консултативни центрове.