Язовир "Камчия" прелива

За момента не е необходимо контролирано изпускане на водата

От близо 40-45 дни язовир „Камчия“ прелива. Това каза говорителят на водоснабдителното дружество, обслужващо региона Димитър Гюров.

Той обясни, че язовирът е пълен. „Язовир „Ясна поляна“ е пълен близо 85%, което ще рече, че специално за всички гости и граждани на Бургаска област проблеми във водоснабдяването няма да има, т.е. смело мога да кажа, че състоянието на язовирите е много добро“, категоричен бе той. Гюров обясни, че язовир „Камчия“ прелива през преливниците.

„Когато кажем, че един язовир, който е за питейна вода прелива, това не трябва да притеснява хората, защото той се поддържа в много добро техническо и технологично състояние“, категоричен бе той. „За разлика от други язовири, язовирите, които водоснабдяват страната и тези, които са под шапката на НЕК, те са с 24-часова охрана, има постоянно наблюдение там и няма нищо страшно“, допълни Гюров.

Той обясни, че към днешна дата не е необходимо контролирано изпускане на водата. „Ако продължава да вали, каквито са прогнозите, което ще рече, че в следващите две години можем смело да кажем, че водни режими за централно водоснабдени места не се предвиждат“, каза пред радио „Фокус“  Гюров.