Станишев смени темата, поиска задължително гласуване

Новините

06-06-2014, 11:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кабинетът пада, ДПС поиска предсрочни избори

Лидерът на социалистите готов за предсрочни избори

Формулата "програмно правителство" е изчерпана. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на специална пресконференция в парламента. Той обяви, че е "прочел с изненада" позицията, изразена от лидера на ДПС в четвъртък, за оставка на кабинета "Орешарски" и предсрочни парламентарни избори. Лидерът на БСП подчерта, че според него не е редно коалиционните партньори да си говорят през медиите.

Той обясни, че в общественото пространство и съществува възприятието, че БСП носи цялата отговорност за кабинета, но не е водещ субект на властта и изказването на Местан е затвърдило това схващане.
"Вчерашната пресконференция на ДПС е пример, който подпомага точно това внушение в обществото. Това е внушение, което не помага на БСП, но също така е във вреда на правителството", посочи Станишев

"Анализът, който си направих, води до извода, че рестартът на държавата изисква промени и законодателни, и конституционни, които да доведат до задължително гласуване", посочи още той. По думите му чрез задължителното гласуване се гарантира, че съдбата на страната ще се решава от действителния вот на хората.

"БСП никога не се е плашела от избори. Ще направим консултации и с нашите партньори, и с другите политически сили за предсрочни избори - кога би било най-полезно за страната. Не смятам, че отлагането на изборите с една година е уместно. Отговорното поведение за държавата изисква спешно да се действа. Изборите обаче не бива да бъдат протакани. Нито един от сценариите не е еднозначен, трябва за има политически разговори", категоричен бе Станишев. "От нощта на евроизборите до вчера обществото беше залято от много интерпретации, водени от политически сметки, а не от загриженост за държавата", посочи още той.

На въпрос дали е удачен вариант избори през ноември Станишев посочи, че е важно да има легитимно приет бюджет на страната. Множество въпроси от страна на журналистите породи идеята на Станишев за въвеждане на задължително гласуване. В отговор на един от тях той посочи, че е възможно задължителното гласуване да се въведе чрез законодателни и конституционни промени или въпросът да бъде решен на референдум.

При въпроса дали БСП е склонна да направи правителство с ГЕРБ Станишев сложи край на пресконференцията и напусна залата. 

Припомянаме, че вчера ДПС предложи като най-удачен вариант правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка до четири месеца и до края на годината да се проведат предсрочни избори за Народно събрание. Позицията на партията бе следствие на анализа на изборните резултатити от евровота на 25 май.