Роботи с емоции разрешават проблема с работната ръка

Прототип на робота ще бъде представен тази седмица в търговската мрежа, за да се тества реакцията на потребителите

Проблемът с липсата на работна ръка ще остане в миналото, след като на пазара излязат роботи, който помагат на хората във всекидневните им задачи.

Японската телефонна и интернет компания СофтБанк планира да пусне в продажба хуманоидни роботи от началото на февруари следващата година в отговор на проблемите с работната ръка в държавата със застаряващо население, предаде Фокус. 
 Изпълнителният директор Масайоши Сон казва, че компанията му се надява роботите да бъдат използвани като медицински сестри, бавачки, работници в отделенията за спешна медицинска помощ или просто като придружители. Отличителната черта на робота обаче не са функциите, интегрирани в него, а способността му да се учи и да изразява емоции. Сон посочва, че наричаме други хора “роботи”, когато те не изразяват емоции. “За първи път в човешката история даваме на робот сърце, емоции”, подчертава Сон. Емоционалните способности на машината се постигат с помощта на облачни технологии. Роботът, който ще се продава за 1900 долара, е разработен от френската компания за роботика Алдебаран, в която СофтБанк е инвестирала. Производството пък ще се реализира от тайванската компания Хон Хай.