Кметовете на ГЕРБ с ултиматум към властта

Новините

06-06-2014, 15:58

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заплашват да спрат да изпълняват проекти

Кметовете на ГЕРБ заплашиха да спрат изпълнението на проектите и прекратяване на договорите на безвъзмездна финансова помощ, ако не спре безотговорното управление на държавата.

Това се казва в декларация, приета на днешната среща в Народното събрание между представителите на местната власт, избрани с листата на ГЕРБ, и ръководството на ПГ на партията.

Настояваме спешно, до 7 дни, да се нормализира процесът на верификация и да се възстановят плащанията по изпълняваните договори, се посочва в текста, прочетен пред журналисти в парламента от кмета на Габрово Таня Христова.

Градоначалниците искат и да се свика извънредно Общо събрание на Националното сдружение на общините в България, на което да се вземе решение за конкретни стъпки във връзка със спрени плащания по програмите за околната среда и регионалното развитие.

Според кметовете на ГЕРБ тенденциозността в действията на управляващите личи най-вече от факта, че те се предприемат в момента, когато проектите навлизат във финалната си фаза и поставят в риск успешното приключване на стария и стартирането на новия програмен период.

В същото време липсват адекватни управленски решения и незачитане интересите на местната власт, констатират кметовете.

Затова те изразяват своето възмущение и нарастваща тревога от действията на правителството, което "системно, чрез своите действия и бездействия, ни отклонява от европейския път на развитие. В последните месеци станахме свидетели на спирането от страна на ЕК на плащанията по ОПОС и ОПРР. Очаква се тази съдба да сполети и други програми", се казва в декларацията.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия