Търсят начини за опазване на културното наследство в Странджа днес

Представят тракийското светилище в Мишкова нива

"Успешни модели за опазване и социализиране на културното наследство” е темата на кръглата маса с участието на учени и специалисти от БАН и СУ, която ще се проведе днес в Ахтопол.

Основната цел на събитието е опазване, съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство и съдействие за създаването на условия за развитие на културния живот, историята, археологията и специализирания туризъм в района на Странджа с крайбрежната ивица и шелф.

Сред поканените са доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, УАСГ, проф. Диана Гергова, НАИМ към БАН, д-р Христина Ангелова, Център по подводна археология, Созопол, проф. Валери Стефанов – СУ, Председател на Съюза на колекционерите, доц. Бони Петрунова, НАИМ към БАН и други представители на културни институти и организации.

В една от темите Ивелина Иванова, директор на Исторически музей „Проф. Александър Фол“ в Малко Търново ще представи тракийското светилище в м. Мишкова нива. Участниците в дискусията ще посетят този забележителен паметник на културно-историческото ни наследство, номиниран през 2014 г. от организацията „Европа Ностра” за европейска защита и съхранение. Предстои подписването на договор за съвместна дейност и сътрудничество между сдружение „Черноморска Странджа“ и Исторически музей „Проф. Александър Фол“- Малко Търново за опазване и популяризиране на културно – историческото наследство на Странджа.