Над 8300 ученици мерят сили в "Народните будители и аз"

Мисия Пловдив

07-06-2014, 09:24

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Над 8300 ученици ще премерят знания в четвъртото издание на високо патриотичното национално състезание „Народните будители и аз“, то ще се проведе под патронажа на Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. Участниците са от общо 55 училища (302 паралелки) в 4 области на страната – Пловдив, Пазарджик, София и Благоевград.
Финалите на „Народните будители и аз“ ще се проведат днес в Новотел Пловдив в зала „Пловдив“ до 13:30ч.
Проектът се осъществява на училищно, райнонно, градско (общинско) и областно ниво.
Състезанията “Народните будители  и аз” са инициатива на трите ротариански клуба в Пловдив ­ РК Пловдив-­Пълдин, РК Пловдив и РК Пловдив-Филипопол, както и на клуб Зонта ­ Пловдив. Идеята на тази инициатива е на нашия ротариански приятел Кирчо Атанасов, който и сега вложи професионалните си умения за работа с ученици при изучаването на най-­славните страници и имена от българската история.
“Народните будители и аз” е обществено значимо събитие, защото зад него застават големи български общественици ­ представители на държавната, областната и общинската администрация. Личен принос за успеха на състезанието имат областните управители на Пловдивска и Пазарджишка област Венцислав Каймаканов и Иван Йорданов, както и кметовете на Пловдив и Пазарджик Иван Тотев и Тодор Попов.
Лично време ще отделят преподаватели от Пловдивсия университет и ротарианци, които ще журират и са ангажирани с цялата организация на „Народните будители и аз“.
Стимул за участие в “Народните будители и аз” са и наградите за победителите, които традицонно са свързани с посещението на патриотични места в нашата родина.
Участниците са разделени на две възрастови групи от 5­-ти до 7­-ми клас и от 8-­ми до 11­-ти клас.
Паралелките от гр Пловдив, заели I­во място във всяка възрастова група се награждават с двудневна екскурзия до патриотично място в Бълария. А паралелките заели II­ро и III­то място се награждават с еднодневни екскурзии заедно с класния ръководител, учителя по история, падагогическия съветник и директора на училището.
За състезателите от област Пловдив, заели I­-во и  II­-ро място във всяка възрастова група, БДЖ ще осигури специален вагон от Пловдив до София и обратно, а Хеброс бус­ Пловдив отпуска два автобуса, с които учениците ще посетят забележителностите на гр.София.