Честит имен ден на Валерия и Валери!

Животът

07-06-2014, 10:03

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Много именни дни и през месец юни

Идва Черешова задушница

Бъдете здрави и щастливи!

На 7 юни според църковния календар почитаме паметта на Св. свещ.мъченик Теодот Анкирски и  на Св. мчца. Валерия.

Св. Теодот  живял по времето на гонителя на християните Диоклетиан.  Времената били трудни за онези хора, които не почитали идолите. Императорът ги преследвал и ги избивал безмилостно. После изхвърляли телата им в морето или ги давали за храна на дивите зверове.

Напук на гоненията, смелият Теодот прибирал християнските трупове и се грижел те да бъдат погребвани както подобава.

Императорът наредил да бъдат удавени в езерото 7 девици. През нощта Теодот отишъл да извади телата от водата, за да ги погребе. Тогава бил заловен от войниците, подложен на мъчения и убит мъченически.

Света Валерия е родена в Кесария, Палестина. В онези години римските управници се кланяли на идолите.

Валерия, заедно с нейните приятелки Мария и Кириакия решили да се отрекат от фалшивите идоли, да не извършват повече езически ритуали и жертвоприношения.

Трите млади жени се скрили в една малка къща извън града и живели там в продължение на известно време. Постели и се молели постоянно на Господ да унищожи идолите, за да може да се утвърди християнството.

Намерили се лоши хора, които открили трите млади светици и направили донос до управителя на града. Той ги привикал, накарал ги да се поклонят на идолите и да се отрекат от Христос. Ако го направят той щял да пощади техния живот.

Валерия, Мария и Кириакия отказали да се подчинят и били екзекутирани.

Познато е името на още една Св. Валерия, която е почитана от католиците. Тя е известна като Св. Валерия Миланска. Св.  Валерия била дъщеря на богато и известно семейство. Станала съпруга на Св. Виталий и майка на Протосий и Геврасий.

Св. Валерия приела християнството и се отдала в служба на Христос. Оказвала помощ при извършване на християнски погребения. Била заловена и екзекутирана на арената на Колизеума. Войниците отсекли главата й.

Тялото на Св. Валерия било открито след години и погребано в катедралата Св. Себастиян.

Източник: chudesa.net