Нарушения при реставрацията на крепостта Яйлата

Проектът е на стойност 2 милиона лева по Оперативна програма "Регионално развитие"

Сериозни нарушения на български и международни нормативни наредби са констатирани при крепостта "Яйлата" - античната врата на Добруджа, предвиждащ аварийно укрепване на скалната църква „Св. св. Константин и Елена" и реставрация на ранно-византийската крепост, съобщава ИнвесторБГ. Нередностите са свързани в областта на културното наследство и биоразнообразието.

Експертите алармират, че за изграждането на подходни пътища към обекта в резервата се използва тежка техника, което може да доведе до сериозно увреждане на археологическите паметници.

Според тях ако българските институции позволят този проект на община Каварна да бъде реализиран в сегашния му вид, има вероятност страната ни да бъде санкционирана и да загуби международното си положение в сферата на опазването на културно-историческите паметници.

Археолози, худижници-реставратори и общественици настояват да бъде преустановена реставрацията на крепостта. Гражданите са събрали документация, която вече е изпратена до Европейската комисия и международни организации, ангажирани с опазването на културното наследство.

Граждани от инициативата „Свободен Камен бряг“ от месеци алармират, че проектът, който се осъществява от община Каварна, е различен от проекта, който е бил публикуван и впоследствие свален от сайта на общината.

Гражданската инициатива изрази опасенията си заради липсата на публичност по проекта, естетическото му изпълнение, както и заради опасността от унищожаване на уникална растителност в района, въпреки че местността попада в защитена зона.

Проектът “Национален археологически резерват Яйлата – античната вратата на Добруджа” е финансиран с повече от 2 милиона лева по Оперативна програма “Регионално развитие”.