Перник гони Салма Хайек

Животът

08-06-2014, 06:48

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Сбъркаха филмови статисти с бежанци

Перник защити славата на боен град. Вчера местните се вдигнаха срещу холивудската красавица Салма Хайек и Ейдриън Броуди, носител на "Оскар" за ролята в "Пианистът". Екипът на американската продукция "Септември в Шираз", разказваща история от Иран, се разположи в училищен двор в миньорския град. Хората в квартала не се развълнуваха особено до обяд. Тогава се появиха жени с бурки, мъже с по-тъмен тен и наболи бради. Те похапваха сладко от пластмасови чинии между епизодите. При вида им обаче баба реши, че са бежанци, и съобщи новината в кафенето. Мълвата се разпространи толкова бързо, че се наложи от общината да успокояват перничани. Недоразбрали обаче се събраха на тълпи, готови да прогонят групата съмнителни чужденци. 

Иначе до този момент наоколо спокойно си вървеше обичайният живот. В квартално кафене съвсем наблизо спокойно посръбваха кафе пенсионери и майки с невръстни дечица. Почти никой не се впечатли от надписите на арабски, сменили за ден табелки с имената на околните улици. Незабелязана в клоните на дърветата остана фирмена табела на арабски, разпъната над входа на старо транспортно предприятие. Може би състареният й вид, хармониращ с олющените фасади наоколо, я направи незабележима, но по-вероятно местните не живеят с очакване за изненади.
Кинаджиите бяха започнали работа още от ранни зори. Ден преди идването им местната власт беше предупредила, че ще има затворени улици. По блоковете имаше писмени съобщения към собствениците да махнат леките коли, защото ще пречат за снимките на филм.
Грешката с "бежанците" обаче вдъхнови местното ромско население. Жителите на близката махала малко се различаваха от статистите и това им даде самочувствие, че другия път може и да изкарат някой лев пред камера, ако успеят да се харесат на организаторите на снимките. Улисани в своите си задължения, служебните лица почти не обърнаха внимание на първата си публика. За снимките си водеха свои участници. Само няколко ретро коли на местен колекционер може и да са влезли в кадър. Сред зяпачите имаше младо момиче и то разказа, че прочело в интернет за поредния филм, който се снима в Перник. 
Почивката на кинаджиите свърши бързо и те се насочиха към пернишките улици, където си имаха работа. "Ако някой ден го гледаме тоя филм, има да се чудим защо Иран толкова прилича на нашата махала", се майтапеха разотиващите се зяпачи.