Наздраве! С БГ бира от лимец!

Бири всякакви в последно време - с вкус на лимони, грейпфурт, грозде, жива бира

 Скоро учени от Института по криобиология създадоха и пенливо питие от лимец. Те представиха продукта в Селскостопанска академия по линия на международния проект "Лимецът – древна иновация", пише sever.bg.

 Така освен полезен за здравето ни хляб, ще пием и полезна бира.

 Новото живо пиво е произведено в нашите лаборатории от малц от лимец и ечемик, размесени в различна пропорция. Получената бира е бистра, светла, с чист вкус и хармонична горчивина.

 Пивото от лимец силно напомня на чешките бири, но е с по-високо екстрактно съдържание (11,9%) и по-ниска привидна ферментационна степен. От древния сорт лимец, който се е съхранил генно непроменен от неолита до днес, бира са правили и траките.

 Учените от Чехия пък представиха технология за получаване на малц от лимец. Това става при различни режими на накисване и продължителност на кълнене.