Правителството можеше просто да каже "Провалихме се"

Томислав Дончев: Отчетът на дейността на кабинета „Орешарски” можеше по-късо и по-просто да каже "Провалихме се"

„Отчетът за дейността на кабинета „Орешарски” ще бъде крайъгълен камък в българската политическа история“, коментира Томислав Дончев на пресконференция на ПП ГЕРБ във връзка с отчета на МС за дейността на кабинета „Орешарски”, предаде Агенция „Фокус”.

„В потока от думи в тези над 170 страници е неизказано друго, което може да се каже много по-късо и много по-просто, а неизказаното е: " Провалихме се, извинете. Аз не се сещам за друг случай на такова колективно скъсване с действителността”, допълни още Дончев.

По думите му, психиатрията наблюдава много случаи, когато един човек може да загуби връзка с действителността, но този документ е ярко доказателство, че подобни състояния могат да се наблюдават в много по-големи групи, като в случая става въпрос за целия Министерски съвет. Томислав Дончев допълни, че документът отчита намаляване на безработицата, икономически ръст и демокрация. "Любимата ми система: „Управление на европейските фондове”, тук разбира се, е отчетен успех и това е безспорно. Правителството е наваксало закъснението с подготовката на следващия програмен период. Преодоляно е изоставането и системата се развива по най-добрия възможен начин. Изпуснати са няколко факта, че по две оперативни програми са прекратени плащанията. Става дума за ОП "околна среда", а от скоро и по ОП "Регионално развитие. Този факт изглежда, не е от значение за отчета”.

 Той отбеляза, че в отчета липсва информация за това кога страната ще започне този Програмен период, както и коментар или прогноза кога ще започнат плащанията по текущия програмен период. "Тази година е очевидно, че няма да се случи. Имам скромна надежда, че би могло да се случи през следващата", каза Томислав Дончев. По думите му в отчета липсва и коментар за това, че близо 90 общини искат да си прекратят всички проекти за секторите "Води" и "Отпадъци", заради начина, по който се управлява ОП "Околна среда".