"Активна грижа" - алтернативни решения за бърза помощ

Проекта показва варианти за адекватна бърза наземна и въздушна помощ при инциденти

Специално подготвена демонстрация сложи началото на проект „Активна грижа” - първа помощ по европейски модел пише Actualno.com . На нея бяха показани възможностите за адекватна наземна и въздушна първа помощ. Включиха се парамедици и лекари при оказване на първи спасителни действия. Те показаха как координирано и адекватно трябва да реагират при катастрофа медиците и парамедиците с таксиметрова кола, мотор, линейка и хеликоптер.

Идеята на проекта възниква след съвместни разговори с представители на Министерството на здравеопазването и неправителствени организации. Целта е да се осигурят възможности за достъп до първа помощ на по-голям кръг хора, да се обезпечат максимален брой инциденти с необходимата адекватна помощ, както и да се надградят вече съществуващите възможности. По предложение на членове на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, и на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, в проекта са включени и таксиметровите автомобили. Това е заради потенциала на шофьорите да оказват първа помощ, огромната периферия, която покриват като маршрути и човешката им ангажираност да сигнализират при инциденти и да оказват съдействие до пристигането на медицинските екипи.

Христо Григоров - председател на Българския Червен кръст информира, че „Активна грижа” е четиримесечен пилотен проект на Българския Червен кръст и Сдружение „Клуб Активна сигурност” за осигуряване на адекватна първа помощ от екипи от лекари, парамедици, лечебни заведения, специалисти от БЧК и специално обучени водачи на таксиметрови автомобили. Дейността ще се ръководи от единен координационен център за спешни случаи – 0800 10 2000800 10 200, при непрекъснато съгласуване с националната система 112 и с колцентъра на „ЕНА първа помощ“ 1111. От услугата ще могат да се възползват български граждани и чужди туристи. Тези 4 месеца ще бъдат експериментален период за стиковане на нашите дейности след което ще предложим на държавата своето партньорство за оптимизиране на спешната помощ.

Стефан Софиянски – председател на Сдружението “Клуб Активна сигурност”, уточни, че първоначално наземният транспорт ще функционира в столицата, а въздушният санитарен транспорт ще бъде използван при спешни случаи в цялата страна. Г-н Софиянски изтъкна, че проектът „Активна грижа” ще ползва опита на други държави като вече е договорена материално-техническата и методологическата помощ на Израел.

От следващата седмица БЧК започва разширеното обучение по оказване на първа помощ на 80 таксиметрови шофьори с подходящо образование. Всеки таксиметров автомобил от системата на „Активна грижа” ще бъде обозначен за допълнителното си предназначение и ще бъде оборудван със специална санитарна чанта за оказване на първа помощ.

„Активна грижа” ще използва съществуващата материално-техническа база от хеликоптери (част от въздушния санитарен транспорт на „Хели Еър”) , таксиметрови автомобили (членове на „Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи“), както и мотори и линейки на „ЕНА първа помощ“.

На събитието присъстваха представители на МВР –КАТ- Пътна полиция, ГД ПБЗН, СДВР, на националната система 112, на областната администрация София, на пациентски и лекарски организации, партньорите по проекта. Гост на събитието бе и зам.-посланикът на израелското посолство в София.