Златото в Странджа най-чисто, достига до 22 карата

България най-богата на златни залежи в Европа

500 българи влизат в обществото на златотърсачите у нас. Те са хора, които не се плашат нито от работа, нито от кал и вода и ежедневно копаят с лопати в реките. Ако работи усърдно, човек може да си изкара надница от 50-60 лева на ден. Това заяви Никола Петров, който от 16 години лови златинки във водоемите.

По думите му България е най-богатата на залежи в Европа. Той самият намерил доказателство за това в учебниците си, докато следвал в Минно-геоложкия. Освен това златните исторически съкровища, с които разполагаме, го потвърждават. А днес у нас има три фирми, които се занимават с промишлен добив, те са най-големите износители на злато в цяла Европа, заяви Петров.

Най-богата на ценния метал е Северозападна България, която всъщност е най-бедната област. Злато се открива във всички притоци на река Огоста, в Струма, в родопските реки и в Странджа. Имаме и златни жили, но те са с по-нисък карат. Златинките в реките са много по-чисти, в Източна България те достигат до 22 карата, обясни за Тв7 Петров.

"Златотърсачите вадят своя улов с помощта на специално пластмасово легенче. Трябва много да работиш, за да имаш успех, но и трябва много да си чел, да знаеш къде да търсиш", обясни Петров.

Репортерка на медията успя да открие 1 грам златни песъчинки заедно с професионалиста Христо Иванов в река Ламур дере край странджанското село Вършилово.