Стотинката изчезва

Животът

09-06-2014, 08:42

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Акция "Жълти стотинки" събра 34 800 лева за клиниката по детска хирургия

БНБ не прибира нищожните монети заради пенсионерите

Най-малката стотинка е на път да си отиде завинаги. БНБ е спряла да сече монетата от 1 стотинка. Вече от 5 години в обръщение не е пусната нито една, научи „Всеки ден". Въпреки че БНБ не сече нищожните монети от 1 и 2 ст. заради инфлацията, трезорът все още ги държи в обращение заради хилядите възрастни хора, които открай време цепят стотинката на две, пише "Всеки ден".

 Това обаче едва ли ще продължи още дълго, защото изработването на жълтата монета - тази от 1 стотинка, струва 6 пъти по-скъпо от номиналната й стойност. В същото време, вече нито с 1, нито с 2 стотинки можеш да си купиш нещо, че даже и кибритчето вече не струва 5 ст.

 „На загуба сме. С 1стотинка вече нищо не можеш да купиш, а изсичането й струва малко по-малко он 7 ст., споделиха банкери пред „Всеки ден". Макар че активно работещите пренебрежително оставят рестото от стотинки на касите в магазините, по съвсем друг начин стоят нещата със старите хора. Те прибират всяка върната стотинка и почти винаги са готови да влязат в разправия с продавачите, коите им обясняват, че нямат да им върнат.

 Побелелите баби и дядовци се карат на живот и смърт и на опашките за пенсии, където често над основната сума за получаване има една, две или пет стотинки. Въпреки снизхождението на банките към възрастните, проблемът с жълтите стотинки идва предимно от страна на търговците, които с отвращение ги приемат при покупка, или пък въобще не ги искат. В трамваите и тролеите пък, ватманите бутат недоволни ръката на пътник, който си позволи да купува билетчето с жълти монети.

 В ЧЕЗ пък изобщо не приемат плащането на сметки с дребните. Потърпевши от изчезването на най-малките стотинки обаче може да се окажат и хлапета, които ги събират с месеци в касичките. След това родителите не успяват да намерят нито банка, нито магазин или каса, където да уедрят превърналите се в ненужно тенеке за повечето българи монети.