Кметът на Бургас: Разделяме пешеходния от автомобилния трафик

Мисия Бургас

09-06-2014, 14:25

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Пешеходните пътеки станаха най-опасни, подземните улици са алтернатива, смята градоначалникът

Движението на автомобилите трябва да бъде разделено от пешеходния поток. Повече подземни улици биха попречили на конфликтите между пешеходци и водачи, смята бургаският кмет Димитър Николов. Според  градоначалника именно пешеходните пътеки  са едни от най-конфликтните точки и последните инциденти и Бургас и страната стават на тези защитени по закон места.

Общината ще разделя с подлези и надлези, с пасарелки пешеходното преминаване от автомобилния трафик,  за да се избегнат приоизшествията. Безопасността е била и основният аргумент за изграждането на подземната улица на площад “Тройката“, напомни кметът.
"Имахме няколко инцидента  на улица “Левски “, която пресича  пешеходната зона на "Александровска". Когато майки и деца се движат по “Александровска“, те знаят , че това е най-голямата пешеходна зона в центъра и това притъпява  рефлексите им. Често обаче стават инциденти при пресичането на "Левски“, обясни Николов. Затова решението е било да се ограничи преминаването на автомобили, което може да се случи с алтернативната поздемна улица.
След последната трагедия с 4-годишния  Паоло от Стара Загора, български майки поискаха отново по-строги мерки срещу убийците на пътя. Шофирането в нетрезво състояние или под въздействието на опиати да бъде  криминализирано, да се преследват и наказват по-строго  водачите, превишили скоростта.  Мерките ще имат и превантивен  ефект, смятат майките. Те поискаха от общините да обезопасят автобусни спирки, училища и детски градини , а от държавата да засили контрола по спазването на Закона за движение по пътищата.