Проблемите на Странджа в детайли нищеха и от ДАНС

Туризъм

09-06-2014, 15:17

Автор:

BurgasUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

60 родни учени влизат в дебрите на Странджа

За възможностите на мистичната планина дискутираха 60 учени

Над 60 български учени и експерти от ДАНС обсъждаха проблемите на Странджа планина и възможностите й за развитие. Баха разгледани успешните модели за опазване на културно-историческото наследство там.

Повече от 300 се оказаха участниците в Четвъртата кръгла маса, която организира Сдружение „Черноморска Странджа” проведена в Ахтопол и Малко Търново на 7 юни.

 

Участие на Кръглата маса взеха доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова от УАСГ, проф. Диана Гергова, проф. Валери Стефанов като председател на Съюза на колекционерите – СУ, Веселин Хаджиангелов, завеждащ Музейния комплекс в с. Белчин.   

По време на срещата Ивелина Иванова, директор на музея в Малко Търново, представи куполната гробница в местността „Мишкова нива” – забележителен паметник на културно-историческото ни наследство, номиниран през 2014 г. от организацията „Европа Ностра” за европейска защита и съхранение. Участие в дебатите на Кръглата маса имаше и от страна на ДАНС, чийто представител обърна специално внимание на незаконния трафик на културни ценности. Открита беше и обновената експозиция на обществената колекция „История на котвата” и гостуващата там изложба „Средновековна керамика от колекцията на Регионалния исторически музей – Бургас”.

 

Особено важна крачка за сътрудничеството между институциите стана подписването на договори за съвместна дейност между Сдружение „Черноморска Странджа” и музеите в Бургас и Малко Търново. Програмата на Кръглата маса включи и посещение на светилището в местността „Мишкова нива”, където бяха обсъдени въпросите за сформиране на екип от специалисти, които се включат в изготвянето на проектна документация за реставрацията на Светилище Мишкова нива. Участниците в кръглата маса бяха посрещнати и приветствани от г-н Илиян Янчев, кмет на Община Малко Търново.