Ресторантите без звезди. Общините на загуба

Нов прощален популизъм на управляващите може да нанесе още бюджетни дупки

Държавната кухня готви нов популистки ход, който няма да помогне на бизнеса, но за сметка на това ще ощети общините. Това предаде Нова ТВ.

Без звезди за баровете и ресторантите от следващата година. Мотивът - оценяването и категоризацията им струва скъпо. Това поне казват управляващите.

От друга страна, методиката остава в сила за хотелите - странна непоследователност в решенията, каквато, впрочем, виждаме все по-често във властовите постановления в последно време.

Промяната обаче ще удари в неочаквана посока - общинските бюджети. Таксите за този тип категоризация са постъпления, които постъпват в тях. Предвид необоснованите мотиви и неясния резултат лишаването от тези общински приходи ще се окаже некомпенсирано от някакви положителни последствия.

От друга страна, за потребителя липсата на звезди и категории се асоциира в липса на контрол на качеството на отделните заведения, след като това е разпространена в цял свят практика. Причината е, че, като оставим на страна съответните административни документи, след като качеството изисква някакви допълнитени средства за заведенията, без едни ясно определени правила и норми, кой ще ги задължи да ги дават?