Станишев и Моника на колене пред Доган

По-силната половинка на Сергей също е лобирала за премиерския пост. Етническият лидер контрирал с искането за оставка

Сергей Станишев е лобирал ведно с по-силната си половинка Моника за премиерския пост в сараите на етническия лидер Ахмед Доган в кв. "Бояна", стана ясно днес.

Както Bulgariautre.bg вече писа, решението за изненадващата пресконференция на ДПС в четвъртък, на която формалният председател Лютви Местан поиска оставка и предсрочни избори, е тръгнало от няколко тежки срещи - една между Местан и Станишев и една по-ранна, на червения лидер с Доган.

След като той е предложил последователно и на двамата ново правителство със засилено червено участие и е поискал няколко ключови министерства за БСП, които традиционно са на ДПС (например МОСВ), партията-партньор тотално и официално го отряза.

За да не му трепери лъжичката, Серго е взел и Моника Станишева на срещата с Доган, пише "Пик", цитирайки висши държавни чиновници. Срещата била в началото на седмицата. На нея двамата гости се измолили на Сокола да позволи на Станишев да оглави правителството, за сметка на и без това падналата глава на Орешарски.

Министърпредседателски пост, пет министерства и да се смени вътрешния министър Цветлин Йовчев - това са били исканията на Моника и Сергей. В замяна те са предложили твърда подкрепа за "Южен поток" и никакво замразяване на проекта, независимо карат ли се, или не, от Брюксел и Вашингтон. (Смята се, че ДПС има интерес в обслужващите фирми на газовия проект и лобира за реализацията му).

Доган останал озадачен от семейната аудиенция, още повече че Моника не е била поканена на коалиционните преговори. Домакинът изслушал гостите любезно, но още на място им обяснил, че сделката е нелепа и би обрекла страната, както и двете управляващи партии на разпад.