Башар Асад обяви обща амнистия в Сирия

Смята се, че в сирийските затвори лежат десетки хиляди противници на режима

Преизбраният президент на Сирия Башар Асад обяви обща амнистия на политическите затворници в страната, предаде БНР, цитирайки "Ройтерс".

Асад получи квотата на своите граждани за нови седемгодини управление, след като непротестиращите райони единодушно го преизбраха на проведените преди по-малко от седмица избори.

Държавните сирийски медии оповестиха документ, в който президентът Асад намалява смъртните присъди на доживотен затвор, редуцира присъдите за много престъпления, смечкава условията на излежаване и отменя изцяло други наказателни постановления.

Чужденците, влезли на територията на Сирия да извършват терористични нападения, ще получат амнистия, ако се предадат на властите до месец. Същото важи за похитителите, които освободят своите заложници и дезертьорите от армията, се казва още в декрета.

От началото на протестите срещу режима на Башар Асад той е издавал няколко амнистии. Противниците на управлението му обаче твърдят, че той е изпълнил само малка част от тях, а правозащитните организации сигнализират за десетки хиляди политически затворници в сирийските затвори - те, от своя страна са известни като места, в които насилието и мъченията са нещо обичайно.