Спортинг и Божинов се договарят за извънсъдебно споразумение

Португалският клуб съди Валери за 5,4 милиона евро заради неявяване на работа и непрофесионално отношение

Адвокатите на Спортинг и на Валери Божинов вече се договарят за извънсъдебно споразумение, което да избегне намеса на ФИФА и Спортния арбитражен съд в Лозана по делата около нападателя, съобщава "Труд".

Очаква се решителните разговори да са през юли. Португалският клуб съди Божинов за 5,4 милиона евро заради неявяване на работа и непрофесионално отношение. Точно за толкова и футболистът съди Спортинг за неправомерно уволнение. Клубът може да се съгласи на компенсация от няколкостотин хиляди евро или да получи 20 процента от следващ трансфер на играча. По този казус Левски изобщо не е страна.

Другото дело, до което може да се стигне обаче, засяга и "сините". Лисабон е предупредил Левски, че има юридически проблеми и неясноти около Божинов, преди българският клуб да го привлече през януари. В отговор "Герена" е искал Спортинг да подпише декларация, че играчът е свободен, но португалците отказали. Искът на Спортинг за 25 милиона евро се опира именно върху това - от Лисабон могат да опитат да докажат, че Левски е действал "с лошо намерение" и е подписал с играча независимо от предупреждението.

Нещо, което ФИФА трудно ще приеме. Не би следвало да има база за дискутиране или световната централа да накара Левски да плаща убийствената сума.