Русия отговори на военното учение на НАТО със свое

Новините

10-06-2014, 09:27

Снимка:

@gettyimages

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Силите от Алианса започнаха мащабни маневри в Балтийско море и прибалтийските държави, Москва определи това като враждебна стъпка и предприе в отговор свои големи учения в района

НАТО започна в балтийските държави големи военни учения с участието на десет страни членки, съобщи Франс прес. Това са едни от големите подобни учения след анексирането на Крим от Русия, отбелязва агенцията. Близо 4700 войници и 800 военни автомобила от Великобритания, Канада, САЩ, Финландия и Полша участват в маневрите, провеждащи се край латвийската столица Рига, пише vesti.bg

Трите бивши съветски републики – Латвия, Литва и Естония, присъединили се към НАТО през 2004 г., се тревожат от нарастващия военен потенциал на Русия до границите си, а украинската криза само засили тези страхове.

"Ученията са много важни предвид на настоящата обстановка в областта на сигурността", заяви пред журналисти латвийският министър на отбраната Раймондс Вейонис.

Русия остро разкритикува маневрите, наричайки ги "демонстрация на враждебни отношения".

"Разполагането на допълнителни войски на НАТО в Централна и Източна Европа, дори на ротационна основа, е нарушение на споразуменията между Русия и Алианса", заяви руският зам.-министър на отбраната Владимир Титов, цитиран от агенция Интерфакс.

Ученията на НАТО "Саблен удар 2014" се провеждат в Литва, Латвия и Естония от 9 до 20 юни, а "Балтопс 2014" – в Балтийско море от 6 до 21 юни.

Във връзка с разширяването на силите на НАТО в близост до границите на Русия, Москва заяви, че ще предприеме военни и политически мерки, за да гарантира своята сигурност.

Миналата седмица президентът Обама оповести в Полша планове да се похарчат до 1 млрд. долара в подкрепа и обучение на въоръжените сили на държавите от Алианса, граничещи с Русия.

Белият дом също така каза, че ще преразгледа постоянните разполагания на сили в Европа в светлината на кризата в Украйна, но не пое твърд ангажимент да изпрати войски на място, както искаше Полша като гаранция за сигурност, отбелязва Ройтерс.

В крайна сметка Русия отговори със свои мащабни военни маневри. Учения на Балтийския флот, въздушно-десантните войски и военновъздушните сили на Русия започнаха в Калининградска област под ръководството на командващия войските на Западния военен окръг, обяви днес руското министерство на отбраната, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Ученията се провеждат едновременно със започналите в Европа международни учения "Саблен удар 2014" и "Балтопс 2014", подчертаха от ведомството.

"Количеството на включените в ученията в Калининградска област сили и средства на министерството на отбраната на Русия е съпоставимо с количеството на личния състав, въоръжението и военната техника, задействани в пограничните учения, провеждани от страна на НАТО", се добавя в изявлението.

В руските учения участват корабни формирования, подразделения на въздушно-десантните войски и морската пехота, съединения на противовъздушната отбрана, изтребители-бомбардировачи "Су-34", вертолети "Ми-24" и бомбардировачи "Ту-22М3".

"Изкуственото разширяване на НАТО на Изток и приближаването на нейната инфраструктура към руските граници е контрапродуктивно", подчерта руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той говори на пресконференция в Турку след срещата с финландския си колега Ерки Туомиоя.

Във военно-политическата сфера действа същият критерий, както в икономическата и хуманитарната, а именно: трябва да се изпълняват поетите вече задължения. А всички страни от евроатлантическата зона са поели задължението да гарантират неделимост на сигурността в този район. Задълженията, поети в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, че нито една държава не трябва да осигурява своята сигурност за сметка на другите, е общата рамка, в която трябва да се градят отношенията между страните от евроатлантическия регион“, каза руският външен министър.