Катастрофално намаляват учениците в Балчик

Мисия Добрич

10-06-2014, 09:29

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Намалява броят и на маломерните паралелки в селата

Учениците и паралелките в община Балчик продължават да намаляват, това показва Програмата за оптимизация на училищната мрежа през учебната 2014/2015-а, съобщи радио Варна.

Само за последните четири години учащите са по-малко със 175 и са общо 1844, обхванати в 97 класове. Най-значителен е спадът в професионалната гимназия за кадри в обслужващата сфера “Алеко Константинов” в Балчик – с 59 процента. Това е причината през март тази година местният парламент да даде съгласие гимназията да бъде преобразувана от 1 септември и да се слее със СОУ “Христо Ботев” – където пък се отчита увеличение на възпитаниците. Там се предвижда да бъдат запазени паралелките за професионална квалификация – в тази връзка предстоят  ремонти на кабинетите по практика и на спортната база. Регионалният инспекторат по образованието вече е дал положително становище за изпълнение на решението, като се изчаква заповедта на просветния министър през месец юли. Дотогава желаещите да се обучават в професионалните направления кулинар и бизнес сътрудник могат да подават документи във все още действащата гимназия. За следващите години се подготвя прием по нови специалности и професии в съответствие с желанията на учениците и нуждите на пазара на труда.

В село Оброчище децата са по-малко с 16 процента, спад се отчита и в две от учебни заведения на Балчик – ОУ “Кирил и Методий” и ОУ „Антим І”. В селата Сенокос и Соколово е намалял броят на маломерните паралелки.