Наемът на сергия на Женския пазар с до 60% по-скъп след ремонта

Наем на сергия с размер 6,1 кв.м ще струва 490 лева

Наем на сергия на Женския пазар в София вече ще ни струва по-скъпо. Причината е огрномния интерес към ремонтираната част на пазара, като поскъпването ще е с до 60%. Такива се резултатите от приключилия конкурс за отдаване на павилионите.


"Може да се каже, че при някои павилиони наемите ще бъдат с 60% над обявените първоначални цени", обясни пред "Сега" директорът на общинската фирма "Пазари Възраждане" Николай Георгиев.


Преди да започне ремонтът от бранша обясниха, че началната наемна цена дори ще бъде по ниска от тази при предишни конкурси. Все пак всичко зависи от наддаването на търговците. Сега най-ниската цена за наем на сергия с размери 6,1 кв.м на Женския пазар струва 490 лв.  

Най-големият пазар в столицата ще започне да приема първите си посетители от 1 август, каза междувременно кметът Йорданка Фандъкова при проверка на изпълнението на проекта. От първоначалните срокове има закъснения, те обаче са свързани със ситуацията с канализацията, която беше подновена. Всъщност най-трудната част беше подземната, обясни тя.

Първоначално пазарът трябваше да е готов през пролетта, но се е наложила допълнителна работа по подземната инфраструктура.

След ремонта броят на павилионите ще е 90, като те ще са разположени в четири къщички. В момента на тържището се оправят тротоарите, подменени са ВиК мрежата, която беше една от най-старите канализационни мрежи от 40-те години на миналия век. Подменени са и настилките. Поставени са и подземни контейнери. 12 от тях са с капацитет един кубик, а четири ще побират 3 кубика. Вече са поставени и четири камери в участъка от бул. "Сливница" до ул. "Св. св. Кирил и Методий".

"Разговаряла съм с главния секретар на МВР да се засили полицейското присъствие в района, така че заедно с промяната на средата да се промени и обликът на мястото", обясни кметът Фандъкова. Това се прави освен за сигурност и с цел да се намали контрабандата на цигари. В обновената част на пазара няма да се продават плодове и зеленчуци - те ще останат в частта със сергиите. След реконструкцията ще има и тематични пазари - например с мартеници за Баба Марта. Ще се поставят и три чешми, водно огледало,  детски площадки и зелени площи.