Ученици-гении правят свои фирми

Мисия Пловдив

10-06-2014, 13:42

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Гимназия в Пловдив си има свой иновативен образователен парк

Умни младежи от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив имат проекти за свои фирми. След близо година работа по проект тийнейджърите знаят и могат в областите на компютърните технологии, автоматизацията на производството и възобновяемите енергийни източници. След като събрали информация в главите си, сега те ще имат възможност да създадат проекти за бъдещо производство, например.

319 ученици и 19 учители са участвали в дейности, които им дали възможност да работят с модерна апаратура. В гимназията вече имат и иновативен образователен парк. "По проекта оборудвахме 2 модерни зали и 3 работни места за управление на автоматизирани процеси", каза директорът на училището Стоянка Анастасова.

Според инж. Иван Михайлов - представител на една от фирмите-партньори, най-важно е, че на младежите е дадена възможност да работят със съвременна техника, която липсва дори в някои компании у нас. Учениците получават добра професионална подготовка, набляга се на практиката, което е много важно, коментира още инженерът.

От значение е и това, че бъдещите специалисти знаят какво търсят работодателите и така те са подготвени за пазара на труда.

За първи път у нас младежи имат поглед върху 3 системи на ВЕИ едновременно, изтъкна Надя Райчева от "Енергийна агенция" Пловдив. Радослав Чочев пък показа своя проект на бъдещата си къща, която ще бъде оборудвана с енергоспестяващи системи. Други неговия съученици създали компютърни мрежи и тестват защитата на други.

Заниманията като свободно-избираем предмет от новата учебна година стават задължителни /ЗИП/, за да се задоволи големият интерес на младите.

Близо 293 хиляди лева е стойността на проекта "Работодатели, ученици и учители заедно в иновативен образователен парк - ПГЕЕ-Пловдив".