Старите блокове в Бургас могат да доведат до трагедии

Мисия Бургас

10-06-2014, 15:53

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обезопасяват и реставрират стари сгради в Бургас

Падащи козерки на входове и отчупващи се бетонни късове вече изпратиха жена в болница

40-годишни жилищни сгради могат да предизвикат трагедии, ако живеещите в тях граждани не вземат мерки. За това алармира общественият посредник на града Таньо Атанасов.

Според него не може да се очаква екипи от администрацията да бдят денонощно над всеки стар блок, ако жителите му не подават информация и не обръщат внимание на разпадащите се поради старост елементи от сградния фонд.

Наскоро възрастна се размина "на косъм" от смъртта след като, по време на почистване на вход върху краката й се стовари цялата бетонна конструкция на козирката.

Този случай обаче не е единичен, тъй като сградите построени преди повече от 40 години в Бургас не са малко, а липсата на поддържка и климатичните условия водят до рушене на повърхността на блоковете. В града има множество попадени сигнали за хора, които са леко пострадали от падащи отломки от старите здания. Преди време кметът Николов беше разпоредил системни проверки по всички стари сгради. Такива по думите на г-н Атанасов обаче няма как да име напрестанно, а е важно домоуправителите да се грижат за поддръжката.

Той още през 2010 г. отпечатва Наредба №5 за техническите паспорти на строежите в помощ на управителите и собствениците на жилищни сгради в режим на етажна собственост в 1 500 екземпляра.

"Ако успяхме заедно с администрацията и бургаските медии да убедим гражданите, че избирането на ръководство на етажната собственост, съобразяването с изискванията на закона за управление на етажната собственост е един от важихте елементи и вече 63 % от етажната собственост в нашия град имат избрани и регистрирани ръководства, което е постижение", каза още г-н Атанасов.