Регистрират българското културно-историческо наследство в Северна Добруджа

Мисия Добрич

10-06-2014, 16:15

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експедиция на историци из Северна Добруджа

Регионалният исторически музей в Добрич ще започне регистър на българското културно-историческо наследство в Северна Добруджа, това съобщи на пресконференция днес директорът на музея Костадин Костадинов. Той, специалистът Радослав Симеонов, кметовете на селата Изворово, Дъбовик и Пчеларово, както и шефът на Исторически музей в Генерал Тошево Цветелина Христова, са посетили 25 селища в района на Тулча и Констанца.

 Стотици са българските паметници в района - находки от Първото и Второто българско царство, църкви, манастири, училища, войнишки гробове, които трябва да бъдат опазени, каза Костадинов и добави, че музеят ще търси финансова подкрепа и за издаване на пътеводител на българските старини в Северна Добруджа. Аспаруховият вал, манастирът в Мурфатлар с рунически, глаголически и кирилски надписи, църквата "Св. св. Кирил и Методий" в днешното село Михай Когълничану, в която някога е пял Левски, храмът "Св. Георги" в Тулча, изографисан от Станислав Доспевски, българското училище в Констанца са сред реликвите, които могат да станат "спирка" за всеки, тръгнал на пътешествие в българската история, добавиха от музея.

Голяма част от българските паметници в Северна Добруджа се рушат и безвъзвратно могат да бъдат изгубени. Стените на манастира в Мурфатлар, който е бил реставриран през 70-те години, са пропити от влага и някои от надписите вече са нечетливи, заяви Костадинов.

След инспекцията, вече са разписани три спешни мерки, които трябва да се вземат за паметниците в Северна Добруджа. Едната е укрепване на паметник в Аджи гьол с площ  300 кв.метра. Нужно е,  да се направи и паметна плоча на български език на родната къща на Димитър Дончев-Доктора, виден деец на Добруджанската революционна организация. Домът се намира в село Добромир, което отстои на 5 км от главния път от КПП Северняк, който ще бъде отворен до две седмици. Третата важна  задача е издаването на албум в навечерието на 100-годишнината от Добричката епопея, с непубликувани картички и материали.

Вижте снимки от експедицията тук.