Спешна помощ не иска нови екипи, а пари

До края на седмицата ще са готови екипите от столичните болници, които трябва да помагат на Центъра за спешна помощ

В същото време медиците от Центъра са против помощта, съобщи БНР.
Доктор Иван Димитров, който завежда отдел в Центъра за спешна медицинска помощ, посочи, че единствената мярка за преодоляване на кризата са работните заплати.
"Да се удвоят заплатите на колегите. Всяко извънредно дежурство е изразходване на повече средства за сметка, вероятно на колегите, което за мене е некоректно.
Нямаме никаква яснота къде и как ще се финансира, но веднага следва въпросът - ако има пари за извънредно дежурящи колеги, как така няма за нормалните колеги да се повишат заплатите. За цялата година са 5 млн., т.е. за около 2,5 млн. лева. Става въпрос за двойни заплати за колегите в софийския Център".
Временно изпълняващият длъжността директор на Центъра са спешна медицинска помощ д-р Александър Златанов уточни, че
парите за новите екипи ще са от сегашния бюджет, но без да са в ущърб на постоянно работещите:
"Никой няма да намалява заплатите на лекарите, които работят в Центъра. Те ще получават трудовите си възнаграждения такива, каквито са до момента. Поради това, че сега действащите екипи работят в намален състав и са претоварени в определени моменти, по този начин ще се получи разтоварване на работата им".
За пореден ден част от персонала в София протестира мирно с искане да не бъде отстраняван директорът доктор Георги Гелев.
"Категорично стоим зад доктор Георги Гелев, аз и колегите ми. Продължаваме да си настояваме той да бъде върнат като наш началник", коментират медиците.
Спешните медици настояват за закон за спешната помощ, който да ги защитава от фалшиви повиквания, както и да има глоби за такива сигнали.