Връщането на Мая Радева обслужва финансовия интерес на зелените

Заради това може да предстои окончателното спиране на средствата по ОП „Околна среда“

НГС „Природата за хората и регионите” разпространи следната информация до медиите:

Във време, когато се решава въпросът дали ще загубим стотици милиони лева по ОП „Околна среда“ заради корупционни схеми, от щаба на зелените организации, беше отправен призив за връщането на уволнената директорка на ПП „Българка“, с аргумента че тя била професионалист. Припомняме, какво говорят фактите от управленската биография на Мая Радева. Тя е приближена на незаконно заемащия длъжността председател на „Асоциация на парковете в България“ Тома Белев. Госпожа Мая Радева е станала член на УС на тази асоциация без да е взела съгласието на Агенция по горите за участие в ръководството на частно екологично сдружение. Така тя е нарушила Закона за администрацията и влиза в конфликт на интереси.

Госпожа Мая Радева управляваше една от най-големите суми за съхраняване на биоразнобразието - почти 8 милиона лева за скромна територия от 21 хиляди хектара на ПП „Българка“, които не са осигурени от нея, а са отпуснати от МОСВ. Разследване на „Природата за хората и регионите“ установи, че всички апетитни обществени поръчки за парк „Българка“ са присъдени на свързани по между си природозащитни организации и личности по семейна линия.
През 2012 „Обединение Българка 2011“ печели първата поръчка от 408 хиляди лева с предмет „Изготвяне на инвентаризация на компонентите на околната среда и антропогенните фактори за изработване на План за управление на природен парк „Българка“ . В консорциума участваха търговската фирма на сдружение „Зелени Балкани“ на Тома Белев „Екологичен център“ЕООД, „WWF-Световен фонд за дивата природа“, управлявано от съпругата на Тома Белев- Веселина Кавръкова, и еднолична търговската фирма на WWF–България- „Марсилея“ .

„Зелени Балкани“ са изпълнявани и първата инвентаризацията на парк „Българка“ по време на проекта им „НАТУРА 2000“. За тази работа вече един път им е било платено . Сега за същото пак им се плаща.

През ноември 2013 зеленият бизнес кръг спечели следващата апетитна нагласена поръчка за изработване на план за управление на Природен парк "Българка" за 663 хиляди лева. Мая Радева подписва и обявява нагласено заданието за обществената поръчка, което гарантира че парите ще отидат при шефа й в асоциацията на парковете. Спечелилият консорциум „Обединение Българка 2013“ е със същите участници – WWF , едноличната им търговската фирма „Марсилея“ и друга приближена от Управителния съвет на „Зелени Балкани“- Валентина Фиданова . По повод тази обществена поръчка „Природата за хората и регионите“ алармира месец и половина преди спечелването, че победителят е предрешен и се казва WWF& Сие. Печеленето на поръчките стана чрез изработване на задание, което предварително отказа конкуренцията - изискванията бяха изработени така, че на тях отговориха единствено експертите на WWF. На конкурса се яви един единствен кандидат, което доказа умишленото нагласяване на процедурата.

Манипулирането на обществени поръчки за повече от 8 милиона лева от бившата директорка на ПП „Българка“ в полза на зелените организации е очевидно и призивът за връщането й на пост е опит да бъде спасена от носене на отговорност за корупциони практики.